Ferie, forventinger og det å trykke på riktig FERIEKNAPP! #hjemmeferie

Sommeren er her - og ferien er ikke som den var tenkt når vi planla årets sommerferie i fjor høst. Covid-19 kom, verden stengte ned og dette har ført til at planene som man hadde, turene som var booket og bestilt ble kansellert. Ordet «Hjemmeferie» er nok høyt på søkemotoren Google i år.

Sånn blir i grunn de fleste ferier - ikke helt som vi hadde sett for oss...

wyron-a-tmU_LuQoCzk-unsplash.jpg

Ferie = forventninger

I jobben min som coach jobber jeg mye med nettopp dette - forventninger. Vi kan ha forventninger til oss selv, andre, jobben eller i dette tilfellet FERIEN.  Alt skal planlegges til minste detalj for å få mest mulig valuta for ferien (og feriepengene). De kuleste bilder skal knipses i den riktige positur - med de største smilende som blender hele linsa.

Forventningene våre kan gjerne spille oss noen puss. De er nesten som en solsikke, de kan vokse seg skyhøye - ja langt over hodet på oss. Du får ikke beundret synet av den vakre solsikken hvis du ikke når opp og får øye på hele blomsten! 

  • Første steg er å kartlegge å finne ut hva vi forventer i ferien vår. Hvis vi byttet ut ordet forventninger med ønsker, kan det bli lettere å skape en god ferie med riktig innhold for deg selv.

Hva ønsker du mer av i ferien?

Ønsker er for meg et mildere og vennligere ord å ta utgangspunkt i og ikke minst mer lysbetont å jobbe med. Da er det på tide å gå litt inn i oss selv og virkelig kjenne etter hva vi ønsker og trenger i fridagene som kalles ferie.

  • Hva ønsker jeg? 

  • Hva trenger jeg?

  • Hva har jeg lyst til?

ricky-kurniawan-TJx53iOLqO0-unsplash.jpg

Har tiden før ferien vært preget av stress så trenger du kanskje det motsatte, nemlig mer ro og hvile?

Eller har tiden før ferie vært preget av lite spenning og mest kjedelige rutiner - trenger du kanskje mer action og lekenhet.

Oppleve noe gøy og spennende som kan fylle deg opp. Ønskene våre er like ulike som vi mennesker er ulike.

Eksperten

Det er du som er eksperten i ditt liv - og du vet hva du trenger og ønsker deg. Og vet du hva - det er nettopp du som er i posisjon til å sette ut dine ønsker i praksis. Så ikke vent på at noen andre skal «redde» ferien din - vær heller litt i forkant og skap en god ferie på egen hånd. Det viktigste er å lage en plan for innhold slik at du faktisk får gjort det du ønsker deg. Ellers dagene lett flyte bort i ingenting, selv om det ikke behøver være noe galt i det heller. Kanskje det er nettopp det du trenger?

nick-page-XMg8GBzNmgA-unsplash.jpg

Sammenligning med andres ferie

  • Jeg sammenligner ofte ferien min med andres.. og det får meg til å føle at det andre gjør virker mye mer spennende!

    Disse ordene brukte en kvinne jeg nettopp snakket med om hennes plan for sommerferien. Hun grudde seg til ferien sin.

    Sammenligninger kommer gjerne på toppen av våre forventninger. Hvis vi går i fella å ser på bilder i feeden i SoMe - så er fallhøyden rimelig stor til egen ferie. Husk at bildene som deles er bare øyeblikk av hele dagen. De viser ikke sure fjes, kranglingen i parforholdet eller en dag uten innhold.

    Med andre ord så viser de ikke virkeligheten. Hvis vi forventer at ferien bare skal være Smileyface så blir vi garantert skuffet allerede før første ferieuke er gjennomført. Ferie er i grunn hverdager uten skole og jobb med mer tid og muligheter enn du vanligvis har. Du skal fremdeles vaske klær, lage mat og pusse tenner, det er bare at disse bildene ikke får så mange likerklikk på Instagram.

  • Til og med hjemme-ferie kan bli et evig jag hvis du vil!

Sett sammen alles ønsker for ferien

Her hjemme har vi voksne tenkt hvordan vi kan lage en ferie som passer til en hormonell 16 åring og en ertende lillebror med meget sterke meninger. Og ikke minst to voksne som også har lyst til å gjøre sitt. Det vi voksne har gjort er å skrive ned alle forslag til aktiviteter som finnes her i området vi bor. Noen aktiviteter koster penger - mange er helt gratis. Aktiviteter som kan passe for alle aldre og nivå.

thought-catalog-xVRdDDe6M1A-unsplash.jpg

Siden det ikke er lett å få 16 åringen vår i samtale den korte tiden han er inne på «lading» her hjemme, så er listen sendt på snap (hvor de tilbringer mesteparten av tiden sin) slik at han får sett forslagene. 12 åringen bestemte seg for sin dag allerede før skoleslutt så han er bankers. Gutten som elsker dyr mer enn gjennomsnittet vil selvsagt i dyreparken. Siden dyreparken er i Kristiansand krever det ikke så mye av oss å sette av en hel dag til å oppfylle akkurat dette. En plan allerede i boks!

Målet med dette er at alle i familien skal få et ønske oppfylt i ferien som vi skal gjøre felles. Jeg har bestemt meg for at Prekestolen skal bestiges, noe 16 åringen er dypt uenig i. Han var faktisk i forhandling med å bytte ut sitt ønske - med å ta fjerne mitt ønske.

Poenget vårt som voksne er at vi skal lære å gi og ta litt - og gjøre ting vi selv kanskje ikke hadde valgt for at andre skal bli glad. Det ligger noe verdifullt i nettopp dette tenker jeg. Vi har satt av nok tid til at vi har tomme dager, som kan brukes helt som man ønsker til sine egne ting. Det er viktig det også - å ha tid.

Tid til å bare være og ha mulighet til spontanitet skal også få sin plass i ferien. Noen dager er det greit å bare ha helt tom for planer. Da gir du deg selv til å ha mulighet til å virkelig kunne kjenne etter hva du trenger.

For å kunne virkelig kjenne etter - må du sette av tid til nettopp “IKKENO” i kalenderen din!

Husk at vi har fridager av en grunn - nettopp fordi vi trenger ro og hvile. Tid til å lade batteriene og samle et overskudd til hverdagen med alt den fører med seg, som venter pliktoppfyllende ved feriens endestopp. Prøv ditt beste for å ikke gå i fellen med å gjøre for mye, fylle kalenderen helt full slik at det som var ment lysbetont blir et jag og full av stress.

ryan-holloway-CCQvy4C_WX4-unsplash.jpg

Parforholdet trenger også påfyll i ferien for at vi ikke skal bli en del av ventelisten på Familiekontoret ved skolestart. Det er nemlig høysesong for Par-terapeutene ved skolestart. Unn partneren å gjøre noe kun for seg selv, og sørg for at du også er raus med deg selv. Sett også av nok tid til å gjøre ting sammen, og med ekstra så mener jeg først å fremst det å sette av TID uten MOBIL.

Gå en tur sammen, ta et bad i havet, sleng dere i solsenga på terrassen og lytt til en lydbok sammen. Gjør det enkelt - fordi det enkle er faktisk oftes det beste. 

Nå kan du trykke på «Ferieknappen» så lenge du husker at det er din ferie - og ingen andres!

God sommer uansett hvor du er eller hva du gjør i ferien. Så lenge du følger ditt hjerte!

Jeg ønsker deg en ferie med TID, RO og GLEDE! Det er mine tre mål for min ferie.

Sommerhilsen fra Hverdagscoach

anneli@hverdagscoach.no

aleksandr-eremin-QfHmrIUN9G0-unsplash.jpg

Hverdags Coachene