Corona og vår nye hverdag!

Hvor mange ganger har du ikke sagt til deg selv, det har iallefall jeg, kanskje mest i perioder hvor livet har føltes som et slit og kroppen sier klart ifra at dette ikke er veien å gå. Men vi fortsetter likevel i samme tempo..

Det er så mye som skjer nå, jeg orker ikke mer - kan ikke verden bare stoppe opp!

Vel - nå har verden faktisk stoppet og den hverdagen som vi kjenner er ikke det den var. Istedenfor sitter vi i hvert vårt hjem med noe vi kanskje har savnet mest av alt,TID.

Men vi har ikke selv valgt dette - vi har fått tvunget denne nye hverdagen på oss. En situasjon som er usikker, preget av ubesvarte spørsmål, klare løsninger for å håndtere dette og en usikker fremtid i møte. Klart vi blir redde! Det er helt normalt ←- Men det hjelper ikke å fylle kropp, tanker og hverdagen med å følge frykten. Det gjør hverdagen bare enda mer uutholdelig! 

  • Hva gjør vi med denne tiden?

  • Og hva skal vi gjøre nå? 

  • Hva trenger vi å ha fokus på? 

  • Hvordan skal vi gjøre det beste ut av denne situasjonen vi alle befinner oss i?


Felles for alle.

For det er nettopp dette - vi er alle SAMMEN om dette. Det rammer ikke bare meg eller deg - men OSS. På en måte kan dette være en slags trøst for noen, at vi står i dette sammen. Det handler ikke om at man unner andre mennesker vonde ting, for meg handler det om at det er mer samlende, og gjør at vi må stå sammen i et FELLESSKAP. 

Nettopp dette med at det er et VI kommer frem daglig i nyheter, debatter og hva vi ser på nyhetene. Noen jeg har snakket med lurer veldig på hva hver enkelt av oss faktisk kan gjøre for fellesskapet, nå som vi sitter på hver vår “tue” i hvert vårt hjem, uten muligheter til å være tett sammen, klemme hverandre og trøste hverandre som vi kanskje er vant til. 

Bidraget til fellesskapet kan gjøres på mange måter nå, men vi må snu hodene våre og tenke helt annerledes. Hver enkelt av oss kan bidra til fellesskapet med å:

  • Ikke oppfør deg som et Hamster (!) på butikken. Gjør dine innkjøp så normalt som du kan. Selv om landet er i en unntakssituasjon så kan vi faktisk ikke spise mer enn det vi gjør til vanlig! Det ender opp med at du må kaste mat hjemme så du ikke rekker å spise før utløpsdatoen banker på døren.

  • Følg rådene fra myndighetene, som nesten daglig justeres og oppdateres!

  • Unngå unødvendig frykt → ikke les for mye nyheter, forhold deg til de sikre kildene skrevet av journalister og ikke de som sitter å “tror” hjemme fra hjørnesofaen.

  • Hold deg oppdatert kanskje en gang om dagen, det holder! 

Selvomsorg

Et annet viktig bidrag til fellesskapet er faktisk å ta vare på deg selv. 

Hold hodet kaldt og hjertet varmt!

Denne setningen som er så enkel og konkret ga meg mening for hva som er mitt mål og fokus i denne perioden vi er inne i. Vi hjelper både oss selv og de rundt oss når vi tar vare på oss selv, og sørger for at vi skal ha det så godt som vi kan i denne tiden. Når vi har fokus på å sørge for at vi har det bra, dekker våre behov for næringsrik mat, daglig bevegelse, gjøre ting som gjør oss glad, legger til rette for ro og hvile og sørger for at kroppen får en god natt søvn - så er dette med å skape trygghet i oss selv, familien vår og hvordan vi møter andre mennesker. 

Klart vi alle er redde, har tanker og følelser som er ubehagelige, frykt for veien fremover - hvordan fremtiden ser ut. Det er vi alle - det er helt normalt! 

Men det hjelper ingen, spesielt deg selv og følge FRYKTEN her. For det er så vondt å leve da! Når du leser dette, kan det se ut som jeg mener at det er bare å legge FRYKTEN til side og tenke POSITIVT..

Hadde det vært så enkelt så hadde vi alle “bare” gjort det!

Aksept

Det ordet som dekker det jeg mener er viktig nå. At vi faktisk må tørre å stoppe opp, erkjenne hva som er hva, hva vi er redd for, kjenne på de følelsene som er vonde og våge å stå i de - fordi vi skal nemlig komme oss gjennom dette alle sammen. Vi kan ikke kjempe mot noe vi ikke rår over, situasjonen er som den er, og alle restriksjonene er lagt for at vi skal komme oss gjennom dette. Her har vi et valg - enten kjempe imot, noe som er helt nytteløst og som vil kreve all vår energi, eller akseptere og tørre å leve på tross av det som skjer. 

Elsie MacCormick skriver i en artikkel:

Når vi slutter å bekjempe det uunngåelige, frigjør vi energi som setter oss i stand til å skape et rikere liv.

Du kan velge hva du vil bruke tiden DIN til fremover. Nå som du skal være hjemme - og kanskje både bo og jobbe i samme hus. Uansett så er de fleste av oss dratt ut av en hverdag og blir nå nødt til å oppholde oss i hjemmet vårt en stund fremover.

Tid er en gave du har fått nå. Selv om du kanskje ikke føler det er en gave når du er bekymret over arbeidsplassen din, økonomien, sørge for hjemmeskole, gjøre ditt beste for  barna dine og hvordan de skal håndtere denne tiden frem - men uansett så har du faktisk TID til å stå i dette nå. 

Her har du også et valg om hvordan du ser på dette, denne tiden du har fått og hvordan du skal bruke den fremover.

Stress er den nye folkesykdommen, og press på tiden er noe som gjerne utløser kronisk stress og utbrenthet. Mange har ikke hatt tid til å stoppe opp, fylle på og dekke helt nødvendige behov og drevet kroppen til kanten av stupet. Kalenderen har kanskje vært konstant overbooket og man løper rundt som hodeløse høns og alt vi tenker er:

Tiden går så fort! Døgnet har ikke nok timer!

Nå HAR du nok tid, og det er viktig å fylle dagene med ulike aktiviteter og gjøremål, slik at du kan oppleve mestring og mening i denne situasjonen. Ellers blir vi fort sittende, dagene går over i hverandre og vi bruker tiden på å følge tanker som ikke gjør oss godt i det hele tatt. Dette er ikke bra for oss og vår psykiske helse.

Tanker har vi nok av! I løpet av en dag har vi mellom 80 - 100 tusen bevisste og ubevisste tanker. 80 % av det vi tenker i dag kommer vi til å fylle hodet vårt med i morgen. Noen forskere sier at hele 95% av tankene våre er negativt ladet. Da tenker vi på fortid, som vi ikke kan gjøre om på, og på fremtiden, som enda ligger foran oss. Det jeg synes er verdt å skrive om og om igjen er at selv om hjernen vår er utrolig smart, så evner den ikke til å skille mellom frykten vår og det som faktisk hender. Den kan ikke skille mellom virkelighet og fiksjon. Det er så trist synes jeg, for det betyr at vi faktisk opplever frykten for hva som vil skje, som om det faktisk hender. Og bruker så mye energi og har det så vondt mens vi gjennomgår dette. Det er nyttig å faktisk vite dette! Først da blir du istand til å gjøre noe med dette. 

  • Hva kan du faktisk gjøre noe med?

  • Hva ligger utenfor din rekkevidde?

  • Hjelper det deg eller andre om du fortsetter å tenke på det du ikke får gjort noe med?

Her er det nyttig å holde seg opptatt med noe. Ha gjøremål og ting du skal gjøre hver dag for å skape et innhold og ikke ha altfor mye tid til å tenke på det som ligger utenfor din rekkevidde. I boken “Lykkefellen” skriver Russ Harris om enkle og konkrete måter å AKSEPTERE og MØTE tankene våre. Jeg har testet ut mange av hans tips og deler her det enkle og geniale verktøyet som alle kan bruke hver dag.

Det finnes ulike måter å møte tankene våre på, og noe av det enkleste verktøyet som du faktisk kan trekke opp av “ryggsekken” din når som helst er dette. 

La oss si at du blir bevisst en tanke som for eksempel:

Dette er helt forferdelig! Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre. Det er helt håpløst! 

Det er fort at vi føler vi står midt i denne følelsen, og vi kjenner at  hele kroppen er i beredskap. Når du kobler på en setning for å møte tankene dine kan du skape mer distanse og “møte tankene” med aksept:

“Jeg har en tanke om at…” + din tanke(r)

Eksempel:

“Jeg har en tanke om at...Dette er helt forferdelig! Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre. Det er helt håpløst! 

Målet med dette enkle verktøyet er å MØTE tanker og skape en DISTANSE. Da er det mange som opplever at tanken “slipper” lettere, og vi blir istand til å se tankene litt mer fra utsiden. For det er bare en tanke - og den går over. Skriv ned denne setningen bak øret og test ut i løpet av dagen din. Se om det kan hjelpe deg! Når det gjelder alle gode tips og innspill som kommer fra mange kloke hoder i disse tider, så mener jeg at du må selv teste ut i eget liv og se om dette faktisk fungerer for deg. Du er eksperten i ditt liv - og vet hva du trenger. Du kjenner det i din kropp - når det fungerer og hjelper deg.

Ditt liv - dine valg

Ved å ta ansvar for problemene våre så er dette noe av det viktigste vi gjør, fordi det er dem vi virkelig lærer noe av. Det er de som er kilder til sann forbedring av livet vårt. Ved å legge skylden på andre, gjør du ikke annet enn å skade deg selv. Det er i tider som dette vi virkelig får styrket våre mentale muskler.

Vi kan ikke bestandig kontrollere hva som skjer med oss. MEN vi kan bestandig kontrollere hvordan vi tolker det som skjer med oss, og dessuten hvordan vi reagerer på det! Vi er alltid ansvarlig for våre erfaringer. (Russ Harris forfatter av “Lykkefellen”)

Dette er en mulighet for å finne styrken i hver enkelt av oss, som kan utgjøre noe stort i fellesskapet. Hver enkelt av oss trengs nå og fremover. Så gjør noe med denne tiden du har fått, se på det som en gave - og legg til rette for å ta vare på deg selv, tenke på fremtiden og at vi står sammen i dette. Del håp, inspirasjon, glede og vennlighet med andre rundt deg - ikke frykt og redsel. 

Lag en enkel plan for den nye hverdagen. Sett opp enkle gjøremål og aktiviteter hver dag. Slik at du skaper en hverdag med innhold, og du kan kjenne på mestring når du faktisk gjør noe hver dag. Det skal absolutt ikke være skyhøye MÅL eller planer nå - det eneste målet er at du aktivt gjør noe hver dag som gjør deg godt.

  • Gå en tur, gjør husarbeid du lenge har utsatt, lag en ny matrett, spill et spill, ring en venn, ta en treningsøkt på stuegulvet, yoga, tegning, skriv, les, hør en podkast, lytt til musikk, legg deg på sofa for å puste og bare være - gjør det du vil!

Kan du skape litt rom for deg selv i løpet av dagen, kanskje på kvelden når barna har lagt seg og du har stuen for deg selv. Tiden til til ettertanke og litt refleksjon behøver ikke være lang, men det er lurt at du faktisk har litt fokus på dette for din egen del. Hvis du ønsker det!

  • Hva har jeg gjort i dag?

  • Hvilke tanker har jeg gjort meg i dag om situasjonen vi er i?

  • Hva savner jeg?

  • Hva har gjort meg glad i dag?

  • Er det noe som stadig opptar tankene mine? Som jeg ikke greier å slippe?

  • Hva er jeg mest bekymret for?

  • Er det noen jeg kan dele tankene mine med?

  • Hva kan jeg gjøre imorgen for å skape litt glede for meg selv og de rundt meg?

Trenger du noen å snakke med så er jeg tilgjengelig for samtaler på Skype.

Trenger du noen innspill til hvordan lage en plan, enkle råd eller hjelp i en konkret situasjon som krever mye av deg akkurat nå - så ta kontakt.

Varm hilsner og heiarop fra Hverdagscoach Anneli

Telefon 940 10 733 / anneli@hverdagscoach.no

Facebook: Hverdagscoach

Instagram: hverdagscoach_anneliamodei


Mange varme tanker til deg du herlige menneske! Dette skal gå bra - skal du se.






captionery-hAZ3TNzQP6w-unsplash.jpg
Hverdags Coachene