Flytting, pakking, kasting = læring

Lykke til med flytting og opprydning i gammelt grums samtidig!

Disse ordene skrev ei til meg underveis i flyttingen, og lite skjønte jeg av det akkurat da. Vi skal jo bare flytte - og DET har vi gjort mange ganger før. Kanskje mer enn gjennomsnittet har vi skjønt - for når jeg og mannen endelig satt oss ned på fredag og kom inn på hvor mange ganger vi faktisk har flyttet i livene våre, så ble tallet rimelig høyt. Jeg har flyttet fem ganger i barndommen og tilsammen tjueen ganger medregnet alle stopp frem til mine snart 38 år på jorden, og mannen har tilsammen atten ganger. Så flytting - det er vi gode på! Men ordene “Lykke til med flytting og gammelt grums samtidig” har gitt meg mening nå som utflyttingen faktisk er gjennomført.

Bakgrunnen vår for å flytte fra et stort hus var det å ha mindre å ta vare på, mindre utgifter og mer TID og muligheter til å gjøre mer av det som betyr noe for oss som familie. Målet for 2020 var å gjøre mer av det som GIR, gjør med GLAD og det å være sammen og oppleve ting som gir minner i hjerteboka. Men starten på 2020 har vært alt annet enn dette, fordi først måtte vi flytte ut av huset…….

I utgangspunktet er vi en familie som har mye på agendaen, både i våre jobber og det som skjer på hjemmebane og ulike verv vi har utenom alt dette - så kom denne flyttingen på toppen av alt!! Det vil si at vi bare har tunet opp knappen på ENDA mer ting som skal ordnes, fikses og utføres på toppen av en allerede full kalender! Dette har medført negativt stress, dårlig samvittighet ovenfor barna, liten tid til oss selv, høye skuldre, mange tanker og til tider dårlig søvn - og lite overskudd. Men dette har vært kun en periode, som vi selv har valgt og som vi visste ville kreve mye av oss - allikevel har det kostet mye og gitt enromt mye læring for hvordan jeg vil leve fremover. 

Jeg er en person som liker å ha tid til å tenke og reflektere, skrive og evaluere meg selv i prosessen jeg kaller LIVET. Denne tiden fra vi i høst valgte å starte prosessen med å selge huset, finne et nytt sted som skal bli vårt hjem, pakke ned alt vi eier og flytte har vært rimelig hektisk, krevende men også spennende! Etter jul har hverdagene bestått av pakking i esker og bortkjøring til lager, middag, lekser (når vi har husket dette) - og stuping i seng før en ny dag vekkes til liv. I denne perioden har jeg ofte tatt meg selv i å si:

ÅÅÅ - jeg har ingen tid til meg! Til å fylle på og se hva jeg trenger, hvor jeg er akkurat nå!

 

For livet har gått så inderlig fort - i et høyt tempo uten mye rom til å finne RO eller samle krefter. Og er det noe stemmen inni meg har ropt i denne tiden til meg, så er det:

Sånn vil jeg ikke leve! Det er ikke bra for meg..

Så når jeg sto der med vaskekosten helt på slutten av nedvasken - så slo læringen ned i kroppen min! Dette for meg var virkelig et kraftfullt øyeblikk, for jeg hadde ikke hatt rom eller tid til å virkelig kjenne etter før da. Når huset var helt tomt, og det siste som var igjen var meg, vaskebøtta og vaskekosten, kunne jeg se at det faktisk var var ende på flyttingen! For når jeg var midt i prosessen føltes denne flyttingen ut som et evigvarende prosjekt, og tingene vi eier bare dukket opp fra ingensteds. Hvor kommer alle disse tingene fra?Huset ble liksom aldri tomt! Og stresset satt enda mer fast i kroppen.

Så der sto jeg med vaskekosten mellom hendene - og tankene som slo ned i meg om hva jeg faktisk har lært i denne prosessen:

  • At jeg ikke lengre vil ha 100 baller i luften samtidig! Jeg vil jobbe med å kutte ned på antall prosjekter samtidig, og ha mer tid til å VÆRE. 

  • At jeg vil ha mindre ting rundt meg! Vite hva jeg faktisk har - og at alle tingene har sin plass! Slippe å bruke tid på å lete etter ting når jeg har bruk for de..

  • At jeg har en enrom kapasitet og evne til å gjøre mye når det kreves! Men at jeg ikke vil at hverdagene mine skal være så krevende og fullbooket fremover. Jeg vil bruke denne evnen på å gjøre det som faktisk betyr noe for meg.

  • At målestokken på å krysse av på mange ting er ikke synonymt med å være så inderlig FLINK - at det betyr at man er så vellykket! En ting er å lykkes med mye - men det å ha det bra i meg selv er faktisk mye viktigere.

  • At det negative stresset jeg har kjent tett på kroppen over en lang periode - faktisk er skadelig! Jeg har faktisk lært og kan kjenne helt tydelig på kroppen min forskjellen på det positive stresset og det som tar kreftene fra kroppen.

  • At barna mine greier seg veldig godt selv om jeg ikke er tilstede 24/7! Det har faktisk vist hvor mye de kan og bidrar inn med når det er helt nødvendig. Og de har bidratt inn med masse hjelp - med de har kunnet hele veien. At vi er et godt team sammen som familie. Det gjør meg stolt langt inn i hjertet!

  • At jeg vil ha mer ro og tid til å bare være! Kjenne på det å faktisk kunne kjede meg, være spontan og gjøre lite.

  • At turene i skogen med hunden min er helt og fullt nødvendig for at jeg skal ha det bra!

  • At trening og bevegelse er noe som også helt klart er livsnødvendig for at jeg skal fungere og kjenne på overskudd og glede i kroppen min. Dette har jeg savnet mye når tiden har gått bort til andre ting - som for eksempel å pakke ned ting i esker.

  • At det å være sosial og være med venner gir meg påfyll rett i hjertet - og at det er de jeg er glad i jeg vil bruke tiden mer på. Jeg har savnet tiden med mine venner!

  • At jeg og mannen min faktisk er et DREAMTEAM som virkelig utfyller hverandre - og bare GJØR uten å måtte snakke så mye og hva som faktisk må gjøres. Vi har jammen ikke kranglet eller mer frustrerte på hverandre enn hva normalt er i en presset situasjon. Dette er jeg veldig takknemlig for! Og jeg vil bruke mer tid på oss fremover.

  • At vi har mange fantastiske mennesker rundt oss som har tilbudt hjelp - selv om vi kanskje ikke har vært så gode til å faktisk benytte oss av det. Dette er en læring jeg vil ta med meg videre - og faktisk takke ja til hjelp og til og med be om hjelp når det trengs!

  • At tingene vi har ikke betyr så mye, for vi har jammen kvittet oss med mye underveis - og enda mer skal bort når vi endelig flytter inn! Tenk så lite jeg vil få å rydde på da ;-)

Poenget med hele dette innlegget er at det faktisk er en LÆRING i alt som skjer oss, valgene vi tar og det vi gjør hver eneste dag. 

Vi lever hver eneste dag - og sikter oss inn på at alt skal være så BRA hele tiden, men livet er alt. Det er frustrerende, utfordrende, vanskelig, sårt, tungt, godt, lett og enkelt - og sånn skal det være.

Hver enkelt av oss har faktisk en mulighet til å endre på det vi kjenner ikke fungerer og er godt for oss. For kroppen vår er så inderlig klok og vil gi oss tydelige og tydeligere signaler når vi er nødt til å skifte kurs. La oss hoppe rett på dypet og ta en skikkelig status på hvor du er i livet ditt - og hvordan du vil leve fremover. Livet er for kort til å ikke ta styringen og gjøre nødvendig endringer når det trengs:

Så hvordan ønsker du å leve?

Hva er viktig for deg?

Hva er det du opplever i livet ditt akkurat nå som er utfordrende?

Hva kan du ta ut av dette - omsette til læring og endre på fremover?

Jeg forstår det til tider kan føles ut som det er for mye å ta fatt på, men det gjelder bare å stoppe opp og skape rom for at du kan ta en status på livet ditt. Hvis livet ditt er for hektisk, så må du kanskje hoppe av “hastighetstoget” og skape tid for å puste og tenke. Hvis du er et sted i livet hvor alt står helt stille, så handler det kanskje mer om å faktisk begynne å gjøre mer av det du ønsker. Start i det små - så er du allerede i gang.

Det finnes mennesker som kan hjelpe deg med å sortere og hjelpe deg med å sette opp en plan for hvordan du kan komme dit du vil. Du må først bare være ærlig med deg selv - og se hva du trenger i livet ditt.

Jeg vet du kan når du vil → og sender deg masse HEIAROP på din vei fremover!

- Hverdagscoach Anneli -

“Ditt liv - din hverdag - dine valg får deg dit du vil”

Hverdags Coachene