"Årsregnskapet" av 2019 skal leveres inn <-- Hva har du lært?

Det er noe frigjørende i å kunne lukke året, og starte på nytt med blanke ark! På samme måte som alle bedrifter lukker regnskapet, evaluerer året som har vært, hva som er tjent og ikke minst hva budsjettet for det kommende året skal være:

Så er det like viktig for hver enkelt av oss å gjøre det samme. Hva har du lært? Hva kan du legge fra deg? Hva vil du ta med deg videre? Og hva ønsker du for det kommende året som snart banker på?

I mange år har det vært noe herlig frigjørende for meg å “lukke” det gamle året - og se frem mot det nye når året er vei veis ende. Det er som blanke ark som ligger foran meg, som jeg selv kan være med å fylle på med hva jeg ønsker, hva jeg vil gjøre annerledes, hvem jeg vil være og ikke minst hvem jeg ønsker å ha med meg på veien. Men før jeg kan legge planen og sette nye mål for året, er jeg nødt til å ta et dypdykk i året som har gått:

Ofte kan vi ha en tendens til å se på alt vi IKKE fikk til, rakk å gjennomføre og det som glapp. Og raskt glemmer det som vi faktisk har gjort, fått til og dermed har all grunn til å klappe oss på skulderen for! Ta frem det som glapp og det du ikke rakk i ditt “årsregnskap” og se om dette er like viktig for deg nå, som det var da du tenkte på det og ønsket å gjøre dette! Er det fremdeles noe du ønsker, ja så kan du skrive det opp på de blanke arkene du har foran deg! Ja- for jeg håper virkelig du sitter med fysiske blanke ark med overskriften: 2020 <— i tillegg til arkene du skriver deg gjennom “Mitt årsregnskap 2019”.

Livet blir litt enklere når jeg gir det jeg har opplevd verdi!

Denne setningen hørte jeg på en dokumentar jeg så her om dagen. Ordene kom fra en voksen mann som hadde opplevd store traumer i sin barndom - og som han følte han gjorde om til en verdi når han nå i dag jobber med mennesker som har opplevd det samme som han selv:

Jeg har ikke så mye utdanning, men veldig mye erfaring!

Disse ordene ordne traff meg i det at alt vi har gjennomgått, opplevd, mennesker vi har møtt, feilene vi har gjort i året som har vært HAR en verdi. Det er bare det at vi ofte tenker at det skal være en stor BRAGD som kan løftes opp og frem - for at det skal ha verdi. Når vi går gjennom året som har vært og ser på både det positive og det negative, så vil vi se at alt har både VERDI og har gitt oss verdifull ERFARING.

Erfaringene fra året som har vært, vil gjøre det enklere å se hva du ønsker MER av i det nye året - og hvordan du kan lære av feilene dine, slik at dette ikke skjer igjen. Det burde være slik at vi hadde hyllet feiltrinnene våre, fordi det er de vi lærer absolutt mest av. Det er modig og sårbart å våge å feile, og reise seg og fortsette frem. Selv om når vi ligger der på bakken etter å ha falt, så er ikke det første vi tenker:

NÅ lærer jeg virkelig! Selv om det er sårt og kanskje smertefullt å være her, så kommer det så uendelig mye erfaring fra nettopp dette!

Men det er læring og erfaring i det som ikke gikk etter planen - men først må vi anerkjenne disse smertefulle opplevelsene og di det også verdi.

Når jeg går gjennom året som har vært synes jeg at det kan være lettere å få oversikt når jeg deler det opp i ulike deler av livet mitt:

  • MEG SELV: Hva har jeg lært om meg selv dette året? Hva har vært utfordrende? Hva har gitt meg masse? Hva er jeg mest stolt av? Hva er den største feilingen jeg har gjort - og hva lærte jeg av den? Hva ønsker jeg å legge mindre vekt på fremover? Hva vil jeg ha mer av i mitt liv?

  • PSYKISK og FYSISK HELSE: Har jeg gitt meg selv både hvile og små pause mellom alt jeg skal rekke i hverdagen? Har jeg fått mulighet til læring og vekst? Har jeg turt å utfordre meg selv ut av komfortsonen? Har jeg sørget for nok søvn? bevegelse? Hvordan har kostholdet mitt vært? Har jeg satt tid til å gjøre det som betyr noe for meg? Som gjør meg glad? Snakker jeg fint til meg selv? Hvordan føler jeg meg på innsiden? Har jeg tatt vare på egen selvfølelse og sørget for å anerkjenne meg selv? Har jeg greid å ivareta meg selv på en god måte? Har jeg greid å sette ned klare grenser for hva jeg VIL eller ikke vil dette året?

  • FAMILIE: Er det noe jeg ofte har hatt dårlig samvittighet for i foreldrerollen dette året? Hvordan har jeg vært som kjæreste? Hva har vært de beste opplevelsene i min familie dette året? Hva har jeg lært om meg selv gjennom erfaringene jeg har fått dette året? Har noe vært ekstra vanskelig? Hva ønsker jeg skal være verdiene i min familie? Hva ønsker jeg at vi skal prioritere og bruke tiden på i 2020? Hva vil jeg jobbe ekstra med i meg selv i rollen som forelder eller kjæreste fremover?

  • JOBB: Hva er jeg mest stolt av i jobbsammenheng i året som har vært? Noe som har vært utfordrende? Hva har du lært om deg selv i jobb dette året? Er du der du ønsker å være? Hva har du bidratt inn med i det sosiale dette året? Hvordan har du vært som kollega? Hvis du skal bestemme deg for tre punkter du skal ha ekstra fokus på fremover - hva skal det være?

  • VENNER: Hvem har betydd mye for deg dette året? Og hvorfor? Har du “mistet” noen relasjoner dette året? Hva har du lært av det? Har du åpnet opp og blitt kjent med nye mennesker? Hva har dette gitt deg? Hvem ønsker du å bruke mer tid på i 2020? Hvordan har du vært som venn i 2019? Hva ønsker du å ha ekstra fokus på i dine relasjoner fremover? Hvordan tror du at dine venner vil beskrive deg? Hvordan ønsker du å være?

Nå har du fått mange spørsmål å tenke over på tampen av 2019. Jeg håper du tar deg litt tid til å gå gjennom hovedpunktene i året som har vært - for å kunne sette opp noen klare ønsker for det helt blanke året 2020 som snart vil vise seg for oss.

Jeg ønsker deg lykke til med ditt "årsregnskap” og alt GODT for 2020!

Nyttårsklemmer fra

Hverdagscoach Anneli

2020.jpg
Hverdags Coachene