Parforholdet i julen - hold dere unna "roteskuffen"

Tikk takk - tiden teller ned til selveste julaften! Volumknappen skrus opp - og det medfører at det som er bra blir enda bedre - og det som har pent har blitt føyd under teppet i parforholdet vil kunne komme frem med et BRAK du kanskje ikke var forberedt på! Allikevel er det dette kanskje disse tankene som har surret rundt i bakhodet i tiden før julaften: Tåler parforholdet jula???

Julaften er dagen i året som har påført mange i parforhold netter med manglende søvn med tanker om alt som skal ordnes og kjøpes, forventninger om kos og hygge - og til slutt smilende barn og stivpynta voksne med lykkelige smil på bilder som skal forevige øyeblikkene!

GOD Juuul! NÅ skal vi jammen kose oss sammen - hele tiden mange dager i strekk, for det er jo jul bare en gang i året” SMIL

Husk det magiske ordet - unnskyld

Alle par krangler og er uenige, det er faktisk ikke sånn som på film at man er lykkelig hele tiden - det er det første du skal få bekreftet når du har valgt å sette av litt tid på å lese dette innlegget.

Det er helt normalt å diskutere, være uenige og kanskje ende opp i en krangel. Vi er mennesker og vi gjør feil. Det som er viktig er hvordan dere går frem etterpå - når stormen har lagt seg. Når ord har blitt sagt i en virvelvind av følelser som kanskje har såret deg eller den du har valgt å dele livet ditt med..

Det er da det er det viktig å reparere. Legge ned stridsøksa, puste og finne tilbake til den fornuftige deg - den som ikke er full av følelser du ikke kan klare å kontrollere. Den delen av deg som tørr å innrømme at du gjorde feil og at ting gikk over styr for dere begge. Den delen av deg som kan si det ordet som kan løse opp i den største floken:

brett-jordan-r_ozTEle2vo-unsplash.jpg
Unnskyld!
Kan vi begynne på nytt?
 

Triggerknappene

Det at dere er uenige - betyr ikke at dere vil bli en del av statistikken på Familiekontoret i starten av 2021 - deretter separasjon som neste stopp - alt kaoset som fører til at livet blir snudd helt opp ned for alle som er involverte! Det er mulig å unngå det - hvis dere snakker sammen om hvilken forventninger dere har til hverandre i julen, hvordan dere kan hjelpe hverandre - og hvordan dere kan ha en god jul sammen uten å åpne “roteskuffen” som inneholder alle floker og trigger-knappene deres.

Hvis hele flokken skal være oppå hverandre 24/7 helt frem til nyttår - så tror jeg det kan være vanskelig å unngå at dere går ned i “roteskuffen” - trykker på de berømte TRIGGER-knappene som vi alle har - og så er vi i gang!

O´jul med din glede - og så var kranglingen i gang nok en gang!

Trigger-knappene tenker du- hva er det? Du vet godt hva din partner gjør som kan få deg til å tenne på alle plugger! Som får deg til å se rødt - og bli fullstendig irrasjonell i dine ord og handlinger etter at din “kjære” har knust glassmonteret med den store varsel-plakaten:

WARNING!
DO NOT TOUCH THIS
BUTTON!
neonbrand--Cmz06-0btw-unsplash.jpg

Hvordan snakke sammen om deres ulike triggerknapper

ryan-snaadt-_LZbDkRaedE-unsplash.jpg

Men vet du hva du gjør som får din kjære til å gå i flint?

Har dere greid å snakke sammen om dette etter en krangel?

Hva som utløste det? Hva du gjorde eller sa som utløste snøskredet i din partner?

Det tror jeg er veldig viktig - og samtidig så fryktelig vanskelig. Det kan være noe så lite og subtilt som at partneren din sier en setning med et spesielt tonefall, øyebryn som heves, et sukk etter at ord har blitt sagt høyt! Først og fremst må du klare gå inn i deg selv for å finne ut hva dine triggere er.

Deretter skal du klare å forklare dette på en måte som gjør at din partner forstår hva han eller hun kan endre på - og selvfølgelig må den andre også gjøre sin del av jobben. Dette krever tid - det har vært min erfaring i ekteskapet vårt. Vi har ofte gått i fella - og kan stadig gjøre det - selv om vi nå har greid å finne ut av og ikke minst snakke høyt om noen av trigger-knappene vi har funnet i årenes løp. Det viktigste jeg har lært er å greie å sette en grense og si STOPP - når jeg kjenner at kroppen er overfylt av så mange ulike følelser på en gang at rullegardina her gått ned, jeg har null sikt - og er iferd med å miste kursen fullstendig.

“Kapteinen har nemlig forlatt skuta”!

Skuta er meg - og kapteinen er den rasjonelle delen av meg…

Hva som som skjedde hjemme hos oss

Her om dagen sto jeg på kjøkkenet, litt trøtt etter en natt hvor jeg ikke fikk sove. Jeg hadde nemlig blitt liggende å tenke på de siste julegavene jeg må rekke å kjøpe før jeg er i havn med årets bidrag som skal ligge pent pyntet under treet. Det er jo ikke det at jeg ikke har tid til dette - men denne delen av julen er det som jeg liker minst. Jeg vet jo at det er tanken som teller - men jeg vil jo at de jeg bryr meg om skal åpne pakken og bli glad for det de får. At det ikke blir byttet ved første mulighet etter nyttår. Da kan vi jo like gjerne bare bytte penger - så kan alle gå å kjøpe akkurat det de ønsker.

I tillegg er tiden før jul en hektisk tid for mannen min som jobber selvstendig - han har jobbet MYE og mange sene kvelder i dagene som stadig tikkes ned til den store dagen - JULAFTEN. At han er sliten av dette - det klarte jeg fint å unngå å tenke på, mine tanker var retten mot meg og mitt. At det nok en gang er jeg som må pynte, kjøpe pakker, lage pepperkakehus og forsøke det jeg kan for å skape julestemning her hjemme. Jeg følte meg alene om julen - og det var det jeg tenkte på da jeg sto der ved kjøkkenbenken i mine egne tanker mens jeg smurte frokost. Jeg registrerte at mannen min gikk rundt for å lete etter noe, men jeg hadde mer enn nok med å fortsette på tankerekken om julegaver og irritasjonen rundt dette.

Mannen min sto på andre siden av kjøkkenøya og trakk opp den berømte roteskuffen alle har på kjøkkenet. Du vet den skuffen du bare hiver ting ned i når du skal rydde før du får besøk. Skuffen som skjuler alt rot du ikke har tatt tid eller har ork til å sortere og kaste vekk det du ikke har bruk for. DEN skuffen! Skuffen vår på kjøkkenet er STAPPFULL - tror ikke det er plass til en liten penn engang - så du kan fint glemme å finne noe som helst oppi der. Så kommer setningen som utløser vulkanutbruddet i meg, den grinete nordlendingen som surmulte for seg selv om jula og alt rundt…

michal-balog-_cerNQf6Lek-unsplash.jpg

Det vel mest dine ting, oppi skuffa her!?

Når jeg nå skriver om dette og kan se situasjonen fra utsiden så er det i grunn så fascinerende hvordan en setning kan utløse et vulkanutbrudd i min kropp - like fort som lysets hastighet!

BANG!!!!!!

Så smalt det i kroppen min - og jeg kunne kjenne at min kaptein hadde tatt seg en tur ut i verdensrommet.

Tilbake til “vulkanutbruddet” mitt

STOPP! nærmest ropte jeg

Jeg orker ikke snakke om den skuffen nå.

Jammen, når kan jeg snakke om skuffen da?

STOPP! sier jeg nok en gang

Halloooo..jeg må jo kunne snakke om skuffen! Ellers får du si når du har lyst til å snakke om den da?!!

STOPP! Sier jeg og holder hendene foran meg

Stillheten i rommet etterpå

Det blir stille i rommet. Vinteren har kommet. Du vet den stillhet av dårlig stemning som er til å ta og føle på. MEN det ble ingen usaklig krangel, eller det var jo usaklig i utgangspunktet at jeg KLIKKET for at mannen nevnte skuffen - men poenget er at det ble ikke større enn det fordi jeg klarte å sette en grense. Jeg sa STOPP! Jeg skjønte jo at den rasjonelle delen hadde tatt ferie, så der var det ingen hjelp å få. Bedre å bare sette opp en grense og si STOPP før det endre med noe mye verre. Da blir det enda mer å rydde opp i når stormen har lagt seg, og dessuten er “roteskuffen” full - så det er ikke plass til mer oppi der. Spesielt med tanke på julaften som stadig nærmer seg.

Poenget er jo at han trykker på knappen min - og det handler jo overhodet ikke om den berømte “roteskuffen” vår! Det var bare denne setningen som fikk begeret mitt til å renne over - som utløste dette vulkanutbruddet i meg. Det handler sjelden om situasjonen eller i det aktuelle øyeblikket en konflikt oppstår - det er ofte mye som ligger bak, pent dyttet ned i denne berømte skuffen jeg tror vi alle har.

Vi har alle våre “roteskuffer” i forholdet som vi putter sårende kommentarer, brudd av løfter, sorg over noe som ikke lengre er det det var, uoppfylte drømmer - kun du vet hva du har puttet i din skuff.

Jeg og mannen har tatt praten - og har kommet frem til en veldig god løsning for at årets jul skal bli så god som overhodet mulig:

erik-mclean-jlsom_pEQ74-unsplash.jpg

Vi holder oss unna roteskuffen i jula!

arthur-brognoli-wsuvhO_AeU4-unsplash.jpg

PARVETT-REGLENE I JULEN

  1. Planlegg julen og hvordan dere vil ha det sammen. Lytt til hverandres behov og ønsker

  2. Tilpass julen etter beste evne der dere er - og sett forholdet og tiden sammen i fokus

  3. Ta hensyn til hverandre og si ifra hva du tenker og føler. Sørg for at du får tid til å fylle på - så vi unngår “snøskred” eller “vulkanutbrudd”

  4. Vær forberedt på at dere bare er mennesker - og at det er lov til å ha en dårlig dag selv om det er jul

  5. Ta med nødvendig innsikt slik at du kan ivareta deg selv - slik at du kan ta vare på de rundt deg

  6. Ta trygge veivalg i forhold til hvilke tema du velger å ta opp rundt julefrokosten - HOLD dere unna roteskuffen

  7. Kjenn etter hvor du er i deg selv - og legg til rette for muligheten til å trekke deg litt tilbake hvis du har behov for det

  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu! Dersom det koker over - husk at du kan si STOPP - og deretter bruker du det magiske ordet:

UNNSKYLD! Kan vi starte på nytt?

God jul til dere og parforholdet!

Varmeste julehilsen fra hverdagscoach Anneli

Hverdags Coachene