FORHOLDET i hverdagen...
I 2018 ble det inngått 20949 ekteskap, 9545 skilsmisser og 10630 separasjoner ble tatt ut. Regnestykket sier at det er en JOBB å få et forhold til å fungere. Etter fellesferien er det mange parforhold som er på bristepunktet. Noen oppsøker hjelp til å få “skuta” på rett kjøl - for andre har toget allerede gått…
Jeg er selv skilsmissebarn - og på bakgrunn av den har jeg alltid tenkt at jeg skal forsøke å legge inn det jeg kan for at mitt ekteskap skal fungere og vare. Selv om jeg ikke har hatt et godt utgangspunkt å sammenligne med tanke på hvordan det gikk med mine foreldre..
Men noen greier det - og ser ut til å ha funnet en god måte å leve sammen på, så det er MULIG!
Men hvordan greier de det? Hva er hemmeligheten for å få et forhold til å vare?
Et godt forhold består av to mennesker som skal være likestilte, får frem det beste i hverandre, som støtter hverandre - og hvor to menneskers behov og forventinger blir anerkjent og møtt med respekt. Sammen skal man forsøke å legge til rette og tilpasse hverandre hver eneste dag. Dette er absolutt ingen enkel oppgave - og forholdet må ivaretas og stadig jobbes med for at det skal fungere for begge parter.
Jeg husker godt samtalen jeg og mannen min, Rikard, hadde med presten før vi skulle gifte oss. Han som prest har viet og stadig vier par, og er smertelig klar over den dystre statistikken om hvor mange som går fra hverandre. Presten startet samtalen vår med å si:
Så her sitter dere og er klare for å gifte dere, men jeg lurer på en ting. Nesten halvparten av inngåtte ekteskap ender i en skilsmisse - så hvordan hva skal dere gjøre for å unngå dette?
Han oppnådde det han ønsket, fordi jeg ble provosert der jeg satt med en deilig forelskelse i han jeg skulle til å gifte meg med. Men dypt inne i meg kunne jeg kjenne på en liten redsel:
Shit - kommer vi til å få det til? Når så mange andre ikke greier det? tenkte jeg der jeg satt
Den kloke presten sa til oss at det er noen enkle ord og setninger dere bør legge i sekken deres - for å forme et godt ekteskap:
Takk!
Unnskyld!
Hvordan har du det?
Hva kan jeg gjøre for deg?
Takk har ikke vært nevneverdig vanskelig for min del, men nummer to UNNSKYLD har det vært en del å jobbe med for min del. Det å våge å innrømme feil, og skulle si unnskyld etterpå, har krevd mer av meg. Det er jo ingen god følelse å gjort eller sagt noe i “kampens hete” - for så å måtte legge seg flat etterpå. Men det er så mye enklere å være og våge da, hvis vi har øvd oss på å si unnskyld hvis vi har trådd feil. Ordet kan forsone og skape muligheten for en ny start og nye muligheter i hverdagen.
De to siste spørsmålene bør vi stille hverandre hver dag - det gjør godt å spørre og ikke minst å få samme spørsmål i retur. Det handler om KOMMUNIKASJONEN i hverdagen. Gjennom å ha fokus på måten vi kommuniserer med hverandre skapes det en trygg plattform i forholdet og hjemmet.
Mitt syn på en god relasjon består av kjærlighet, respekt, omsorg, aksept og at det er lov å vise følelser - og bruker hverandres ulikheter på en god måte inn i hverdagen.
Jeg og Rikard ble intervjuet av journalist Kari Byklum for en tid tilbake. Reportasjen ble publisert i VG, hvor ulike eksperter snakket om temaet :
“Dette må du tåle av partneren din”
Her forteller jeg og mannen min om hvordan vi har måttet jobbe med å se våre ulikheter som en styrke og møte hverandre med mer forståelse. Det at i starten av vårt ekteskap kunne våre ulikheter være en kime til konflikt - fordi vi ofte misforstod hverandre. I intervjuet forteller jeg:
Jeg er en impulsiv nordlending og Rikard er en sindig sørlending, så bare her er det en stor forskjell! Vi har nok jenket oss i begge retninger, selv om jeg fortsatt kan irritere meg over den sørlandske tregheten hans. Men jeg har funnet en klokere måte å angripe det på, for nå forsøker jeg å ta det med humor, og det hjelper alltid!
Mannen min forteller videre i intervjuet at vi fortsatt har våre uenigheter, men at vi har blitt flinkere til å ta opp betente ting når vi har overskudd og stemningen er god. Og mer tolerante og gode på å skvære opp og be hverandre om unnskyldning.
I VG saken la ulike eksperter frem 8 tips for et bedre parforhold:
Si alltid hei og ha det. Vårt dypeste behov som mennesker er å bli sett av andre.
Vis at du er stolt av kjæresten din. De fleste trenger å høre det av og til.
Del dine drømmer, så dere vet hva som foregår på innsiden av hverandres hoder.
Gi kjæresten en tabbekvote. I en slitsom hverdag er det lett å legge merke til det partneren din ikke får til, men let etter de gode siden hans eller hennes.
Våg å si unnskyld. Krangel eller konflikt er normalt, men det er ikke kranglingen i seg selv som avgjør kvaliteten på et forhold, men hvordan vi krangler og om en klarer å reparere i etterkant.
Inviter til sex. Sex er en kilde til nærhet og intimitet. Husk også at sex ikke er ensbetydende med samleie, det er mange måter å være sammen på.
Snakk om forventninger, tørr å invitere og tål å bli avvist. Let etter - og takk for det du vil ha mer av.
Snakk om forventninger
Kjenner du deg igjen i noe som beskrives her?
Velger du å jobbe med ditt forhold?
Føles det ut som du og din partner står “fast”?
Husk at det finnes mange steder hvor dere kan få hjelp gjennom samtaler for å styrke hverandre - og jobbe for at forholdet deres skal komme seg gjennom en vanskelig periode.