Hvordan oppleve sommerferie med lave skuldre - til glede for alle i familien?

Vi er heldige som har lang sommerferie i Norge - men allikevel er den for noen forbundet med stress, forventninger som ikke innfris, og følelsen av at “alle” andre har hatt en helt vidunderlig ferie…

(hvis vi dømmer etter glansbildene i sosiale medieR ;)

Hvordan skal du få en GOD ferie?

En ferie hvor du virkelig har fått ladet batterier og kan se tilbake på med et stort smil?

Når sommerferien nærmer seg og flere på jobben eller skolen er så klar for et avbrekk fra hverdagens jag - dukker ofte setningen :

Hva skal dere i ferien da??!

For ei jeg snakket med her om dagen går det kaldt nedover ryggen når hun tenker på fjorårets ferie med kranglete søsken i baksetet, isfronten mellom de voksne, sola som aldri kom når den “skulle” og lommeboka som ble tom før de rakk å tenke!

Det er jo ikke akkurat den første tanken som dukker opp når ordet ferie dukker opp, eller? For noen er dette realiteten og dessverre er høsten en meget hektisk tid for Familiekontoret som prøver å hjelpe med å reparere stumpene av et forhold som holder på å gå fyken etter fellesferien. Det er nok ikke ferien som har skylden for at forholdet holder på å ryke, problemene i forholdet har nok ligget lenge å ulmet i kulissene før den laaange ferien setter inn. Men en lang ferie med STRESS og HØYPULS hjelper nok ikke akkurat på forholdet..

FORVENTNINGER TIL FERIEN

Ferie er egentlig som alle andre dager bortsett fra at vi ikke skal på jobb eller skole. Vi har derfor mye tid sammen, og denne tiden vil vi jo bruke til å skape gode minner og gjøre hyggelige ting sammen.

Da kan det være en god ide å ta en runde rundt middagsbordet når alle er samlet og snakke sammen før ferien barker løs.

  • Hva slags forventinger har alle til ferien?

  • Hva har hver og en mest lyst til å oppleve?

  • Hva har familien behov for?

  • Hva slags budsjett har vi?

Når vi snakker sammen i forkant får alle mulighet til å bli hørt og ikke minst dele hva de ønsker å gjøre denne ferien. I en familie så vil det være mange forskjellige ønsker, og det kan bli en ganske så umulig oppgave å faktisk få realisert alles ønsker, uten at det blir stress og høy puls!

I fellesskap må man kanskje velge bort noe, og sammen prøve å gjøre det mulig for alle å få gjort minst en eller to ting ting de har veldig lyst til. Vi må rett og slett gi og ta. En annen god ting som kommer ut av det å snakke sammen i forkant er at alle får mulighet til å forberede seg på ferien. Hva ferien skal inneholde og hvordan den skal bli best mulig for alle.

DIN FERIE - INGEN ANDRES

Husk at det er DIN ferie - så ikke gå i fella å se i sosiale medier for å sammenligne med hvordan andre ferierer! Bildene som slenges ut der er et øyeblikk av hele dagen, pyntet med et filter før det vises til hele verden.

Dagene i ferien vil være som alle andre dager, med oppturer og nedturer - så fortvil ikke når dette skjer. Det betyr ikke det at ferien din er helt bånn dersom ikke alt går etter planen en dag. Vær tilstede i din egen ferie - det er kun det som teller.

HVA TRENGER DU? HUSK Å GI DEG SELV DET!

Husk å lytt til kroppen din underveis og gi deg selv mulighet til det du kjenner behov for underveis. Det er lov å trekke seg tilbake, snike med deg boken du har planlagt å lese i ferien - og legge deg i sengen. For å få litt tid kun for deg selv. Det er i denne stunden du får mulighet til å lande litt, kjenne etter hva du har behov for og la dagens inntrykk få lov til å sette seg.

Tips til en en ferie med lave skuldre og riktig fokus:

  • Avklar forventninger og familiens behov i forkant

  • Lag en felles ferieplan - unngå dermed småkrangling og uenigheter underveis

  • Ta ferie fra sosiale medier - legg gjerne ut dine bilder fra dine opplevelser, men unngå å sammenligne din ferie med andres bilder på dårlige dager..

  • Det er din ferie - vær tilstede og opplev den!

  • Skap rom for å gjøre “ikkeno”

  • Husk at det enkle er ofte det aller beste - barna trenger ikke dyre ferier, de trenger kun deg og din tid.

God sommer uansett hvor - eller hvordan du skal tilbringe sommerferien din!

Make the best of it :-)

Sommerklem fra Hverdagscoach Anneli

“ Det enkle er helt klart det aller beste”

“ Det enkle er helt klart det aller beste”

Hverdags Coachene