Selvfølelse - i berg og dalbane

Når livet går ned i den dypeste dal er det fort å tenke og føle at - vi har mistet all selvfølelse på veien dit..

Hva gjør vi da? Når det virker som om alt håp er borte?

Når det føles ut som vi er langt nede i en dal, er det vanskelig å vite hvor man skal begynne for å løsne på trådene. Følelsene og tankene kommer uten filter og det vi “sier” til oss selv er ikke direkte oppmuntrende. Det er tungt, vanskelig og lyset er liksom helt slukket. En tidligere kunde av har beskrevet hvordan hun hadde det før hun oppsøkte Hverdagscoach:

Jeg hadde ikke troen på at noe noen gang ville føles bra igjen, før jeg en dag fikk nok. Jeg var lei av å ha det vondt og tungt, og å være min egen største fiende.

- tidligere kunde av Hverdagscoach -

emiliano-vittoriosi-1169936-unsplash.jpg

Hva er egentlig selvfølelse og hvorfor er denne så viktig for oss?

Selvfølelse er livsviktig fordi det er når denne er styrket er vi bevisst på våre sterke og svake sider, og samtidig er istand til å kjenne på vår verdi for akkurat den vi er. Med god selvfølelse kommer trygghet, trygghet på at vi er gode nok - som igjen hjelper oss å knytte gode relasjoner. Vi har tillit til oss selv samtidig som vi tørr åpne oss for andre. Vi tørr å ta sjanser og kan til og med le av oss selv når vi gjør en bommert.

Det å gå rundt med lav selvfølelse kan føre til at mange føler hverdagen og de utfordringer som dukker opp føles som det gjelder “liv eller død”. Vi går rundt med en frykt for å bli avslørt som en bløff, og gud forby å tørre å ta sjansen på å drite seg ut. DET hadde vært helt katastrofe!

Selvfølelsen påvirker igjen måten vi snakker til oss selv - inni oss. Det vi kaller for vårt selvsnakk. Tenk å skru opp volumet slik at alle kunne hørt hvordan vi snakker til oss selv når vi føler vi er nede i en dyp dal!

“Du får det aldri til! Typisk deg! Du kommer til å bli avslørt! Ingen bryr seg om deg!”

Slike tanker kan vi altså finne på å si til oss selv. Ord vi aldri hadde sagt høyt til noen! Hadde du snakket slik til en venn som hadde fortalt deg at han eller hun følte seg tom og lite verdt? Selvsagt hadde vi ikke gjort det. Da hadde vi lyttet, trøstet og spurt hva vi kan gjøre for å hjelpe. De aller fleste mennesker er empatiske og vil gjøre mye for at andre skal ha det godt, mens når det gjelder seg selv så kan det være en helt annet sak….

En tidligere kunde av meg som har jobbet med å styrke seg selv sier:

Bare en tanke. Bare en følelse - er en kommentar som har limt seg fast i hodet mitt, og det er en god ting. Det hjelper ofte med å roe meg ned om jeg kjenner at jeg begynner å stresse eller blir usikker eller lei.

- tidligere kunde av Hverdagscoach -

Så hva skal vi gjøre for å styrke vår selvfølelse?

Selvfølelse er en ferskvare! Den krever noe av oss, og jeg synes i grunn at er det en god målestokk, for den tvinger oss til å ta vare på oss selv. Det er flere ting som kan hjelpe deg med å styrke din selvfølelse i hverdagen og livet ditt.

Når vi opplever at vi får til noe, så får vi mestringsfølelse - som styrker troen på oss selv. Når vi er nede i en “dal” er det derfor viktig å sette sette opp realistiske mål - som du faktisk kan oppnå. Spesielt i tunge stunder er det viktig å ha små mål som driver oss fremover. Setter vi derimot for høye mål i starten kan fallhøyden bli stor, og dette går igjen utover vår selvfølelse. Og det vil vi jo ikke! Vi skal jo styrke oss selv.

Bare det å ha litt troa og å føle seg glad igjen betyr så mye. Det er mye som er oppnådd og det er ting jeg fortsatt ønsker å jobbe med. I tillegg har det at jeg har klart og nådd mål gjort at jeg ønsker å prøve enda litt til

-tidligere kunde av Hverdagscoach-

Andre mennesker kan også hjelpe oss å styrke selvfølelsen. Derfor er det viktig at du kan snakke med noen du stoler på om hvordan du har det. Dette kan være vanskelig for mange fordi vi føler oss så sårbare og lite verdt, men det å være rundt noen du liker å være rundt er bra for deg. Disse menneskene kan hjelpe deg med å stille spørsmål og minne deg på hva de liker ved deg. Når noen sier noe positivt om deg eller det du gjør så skal du skrive det ned. Så kan du se på disse tilbakemeldingene på dager hvor du virkelig trenger et ekstra “puff”.

Å øve seg på et mer positivt fokus - nærmere sagt takknemlighet er veldig verdifullt for vår selvfølelse. Det kan være å skrive ned 5 ting som har vært BRA i løpet av dagen din over en lengre periode, som har vekket en god følelse i deg. Selv har jeg brukt dette verktøyet siden jeg var 15 år gammel og nå er det bare en god vane jeg har med meg. Mange sier at de synes denne oppgaven kan være vanskelig i starten, men når de har trent seg på dette så blir de mer bevisst på at det faktisk skjer små lysglimt hver dag. Du må bare trene ditt fokus og få på deg de rette “brillene” for å få de med deg.

En annen ting som kan hjelpe oss med å styrke vår selvfølelse er å gjøre ting som gjør deg glad. Det behøver ikke være de store tingene, men noe du gjør som du liker og gjør deg godt. Om det er å ta en dusj og krype under pleddet med en god bok eller favorittserie, danse, tegne - hva som helst så lenge det gjør deg lettere til sinns. Så vær bevisst på hva du fyller sansene dine med. Kom deg ut i frisk luft og bryt ut av tilstanden du sitter i hvis du føler du er helt “fastlåst”. Det er “bare en tanke og bare en følelse” og de går over. Og hverken tanker eller følelser i seg selv kan skade deg. Det kan være en god ide å minne deg selv på dette i perioder hvor du føler selvfølelsen er forduftet.

Aller best, eller det jeg har vært best på å bruke er «å forlate situasjonen». Tidligere har jeg bare gravd meg ned, blitt på stedet og latt meg bli «fanget» av situasjonen. Nå, om jeg føler at jeg «setter meg fast», så klarer jeg å reise meg og sette meg et annet sted eller i et annet rom. Ellers så rister jeg litt løs, tar meg en dusj, går en liten tur m.m. Dette er sånne ting jeg aldri har tenkt over før, men det funker så bra, for da klarer jeg ikke å havne i den situasjonen jeg akkurat var i.

- tidligere kunde av Hverdagscoach -

Så da er det nettopp dette du skal øve deg på fremover, med å bli bevisst deg selv og hva du trenger, og dermed styrke din indre følelse av trygghet og tro på deg selv. Alle kan styrke selvfølelsen sin - det kan hende du bare trenger litt hjelp for å komme i gang!

Lykke til du verdifulle menneske! Jeg har troa på DEG.

5 tips for å styrke selvfølelsen

  1. Sett opp lystbetonte mål som kan gi deg mestring!

  2. Tren fokuset ditt og skriv ned 5 ting som har vært BRA i løpet av dagen din

  3. Snakk med noen du stoler på - eller oppsøk hjelp! Dette mennesket kan være med å hjelpe deg på veien for at du skal kjenne din egen verdi og hvorfor du er så VERDIFULL

  4. Skriv ned positive tilbakemeldinger du har fått! Her kan du også skrive ned hva andre har sagt om deg og henge opp små lapper rundt i huset ditt med positive beskrivelser av deg selv.

  5. Gjør ting som gjør deg glad! Hva som helst så lenge det gir deg en god følelse

- Hverdagscoach Anneli Amodei -

bruce-mars-763659-unsplash.jpg
Hverdags Coachene