"Hva skal jeg gi i julegave....?"

I 2018 brukte vi rundt 51 milliarder på julen! Tenk det - 51 MILLIARDER norske kroner……

Det er mange forventinger på mange områder knyttet til jul og ikke minst gaver - og hva vi skal gi!

Mange tyr til kredittkortet i disse tidene - for å få endene og forventningene til å møtes.

Her må hver enkelt av oss våge i gå litt mer i dybden på hva vi vil at julen egentlig skal handle om - og hva den skal inneholde for hver enkelt av oss..

Jeg gruer meg til julen for jeg vet at barna mine kommer til å bli skuffet ..når jeg allerede nå vet at jeg ikke har sjans til å innfri gavene de har satt på ønske listen!

Denne setningen kom fra en mamma når vi snakket om julen - og forventingene knyttet rundt høytiden. Jeg kan kjenne meg igjen i dette, og helt sikkert mange andre. For vi har alle forventinger knyttet til jul på hver vår måte. Min sønn har satt dyre joggesko på sin ønskeliste - og dermed vet jeg også at han kommer til å bli skuffet når det er dette som er på toppen av listen. For jeg kjøper ikke og kommer heller aldri til å bruke tusenvis av penger på et par SKO - for at ønsket skal bli innfridd. Det går helt i mot hva jeg vil at julen skal handle om i vår familie.

Julegaver koster penger - hva har vi råd til?

Stadig flere kjøper dessverre julegaver på kreditt, fordi utgifter knyttet til julen gjør et så stort innhogg i økonomien at inntekten ofte ikke strekker til. Økonomene går ut i mediene i denne tiden før jul og advarer mot nettopp dette, fordi det kommer en tid etter jul, når hverdagen kommer tilbake - og kreditten skal betales ned i tillegg til de faste utgiftene vi har hver måned. I mine øyne er den kortvarige lykken i gaven som ble pakket opp, gleden som raskt forsvinner - altfor lite lønnsomt i både hjerte og lommebok.

Barna snakker med hverandre og får mange “gode innspill” på kule ting som kan gi status å ha på skole eller fritid. Sånn har det alltid hvert - og slik vil det være. Men vi som foreldre behøver ikke følge opp alle ønskene - selv om du da må se skuffelsen i barnets øyne. Denne skuffelsen vi nesten for enhver pris vil unngå - fordi det er så ubehagelig og sårt å oppleve for oss foreldre. Fordi både oss voksne - og barn - vil hele tiden ha mer, og det vil bli vanskeligere og vanskeligere å oppfylle ønskene som kommer på løpende bånd.

Men det går ann å SNU folkens - og ta julen tilbake! Vi kan i stedet bestemme oss for hva vi ønsker at julen skal dreie seg om - og gjøre vårt beste for å gi disse verdiene videre i at barna ser hva vi faktisk gjør. Og ha i bakhodet at både små og store- hele tiden vil ha og lengter etter mer, og det vil bli vanskeligere og vanskeligere å oppfylle ønskene som kommer. Det er ingen skam å snu - det er bare å bestemme seg, og gjøre noe annet!

Julen og minner fra egen barndom

Jeg husker tilbake fra når jeg var liten. Da var det aldri altfor mange gaver under treet, men jeg fikk alltid en ting jeg ønsket meg. Et av de største minnene mine var da jeg gikk på ungdomsskolen og fikk et par Dr Martens sko i skinn jeg lenge hadde ønsket meg. Det var så stort! Men da hadde både besteforeldre, mamma og pappa spyttet inn for å gi meg akkurat dette. Resten av gavene var hjemmestrikkete sokker og små ting, som jeg absolutt ikke følte jeg trengte der og da. Men som nå er dette det største og fineste jeg kan få! De “kjedelige” hjemmestrikkete vottene eller sokkene som kom fra bestemor - er nå på toppen av ønskelisten min. Fordi det er en gave som kommer rett fra hjertet. Hun har faktisk brukt tid på denne gaven, valgt ut garn og sittet i stolen sin og tenkt at DISSE sokkene - de skal Anneli få. Det er så mye i en slik gave føler jeg.

Det var et minne om en gave som jeg husker godt - men minnene mine fra julen som jeg har med meg i hjertet er noe helt annet. Det handler om at mamma pyntet hver år med samme julepynt, juletreet, levende lys, at hun lagde god mat og dekket bordet med duk og pent dekketøy. Det er julekalenderen med en liten smågodt pakket inn hver dag, eller den runde skålen som kunne snurre rundt fullt av smågodt etter middagen. Det er julefilmene jeg og min lillesøster så på mens vi spiste godteri fra strømpen, og det er snøen på utsiden - som det alltid er i Nord der jeg vokste opp. DET er det jeg husker - og som jeg vil at julen skal handle om for oss.

Hva er en gave - kan det være noe annet?

Kan vi gjøre noe annet for hverandre enn å kjøpe ting til hverandre? I vårt hektiske samfunn hvor alt skal gå fort unna, kjappe løsninger er det første vi søker, og utbrenthet er den nye store folkesykdommen - så er TID nåtidens luksus, og noe de fleste søker og drømmer om. Da er jo TIDEN vår selve gullet - og ved å faktisk gi dette til hverandre, så er det faktisk den største gaven vi kan gi. Det er så mange måter vi kan gi hverandre denne gaven, så her er det faktisk bare fantasien som setter grenser. Vi kan melde oss som frivillig i en organisasjon som jobber med mennesker, invitere noen hjem på julemiddag som ellers ville vært alene, ringe en venn som du ikke har snakket med på lenge, sende et kort med oppmuntrende ord som viser at DU tenker på de, smile til mennesker du møter på din vei - kort sagt bare GI mer av DEG! Så kommer vi langt på vei til å ta julen tilbake, om hva den egentlig handler om.

Gi F - og kjør på med din egen måte å feire julen på!

For det første, unngå å se på bilder av andre julefering i sosiale medier, for her er det KUN glansbilder og store smil av et øyeblikk som kommer frem. Vakre pepperkaker, lekkert dandert - og “flinke” barn som hjelper til. Bildene fra bak fasaden med mel overalt, skrubbing av kjøkkenbenk og de svidde pepperkakene kan du bare drømme om å se! De går rett i søpla… Hvis du ser på andres bilder og liv er det så kort vei til å føle deg mislykket og at forventingene ikke blir innfridd. Det er en spiral som kun er negativ, for de rundt deg - men mest av alt for deg.

Jeg baker ikke 7 sorter til jul, er vi heldige så blir det en runde med IKEAS ferdiglagde og et pepperkakehus som vi pynter sammen en kveld vi har tid. Akkurat dette pepperkakehuset har mine gutter alltid vært opptatt av - mest av alt fordi dette skal knuses på nyttårsaften, og de tørre delene og dvaske godteriet kan få lov å smakes på. Det er ofte ikke mer enn et tygg eller to, før de spytter ut - og jeg blir stående med opprydningen. Men det er en herlig komisk tradisjon nettopp akkurat dette. At de kan glede seg så lenge over dette huset som får stå gjennom hele julen!

Hjemme hos oss pynter vi hele treet med ALT vi har av julepynt, så selve temaet hvert år er litt sånn:

“CRAZY CHRISTMAS”

Treet hadde aldri i verden kommet på forsiden av et fancy Interiør-blad for å si det enkelt!

Jeg vil at julen skal handle om TID - SAMHOLD - TILSTEDEVÆRELSE og KJÆRLIGHET.

Noen gaver blir det også under treet i år, men om de blir godt tatt i mot - det er en annen historie..

Jeg ønsker deg en god jul, med lave skuldre, et varmt hjerte og ro i deg selv til å være tilstede og få med deg de små tingene som ikke kan kjøpes for all verdens penger.

Hva handler julen om for deg?

Hvilke forventinger har du til julen?

Hilke forventinger tror du de rundt deg har til deg?

Hvor mye tid og energi legger du i julegavene?

Hva er en gave for deg?

Hva ønsker du deg denne julen?

Hva er viktig for deg?

Hva vil du ha mindre av?

Hva vil du ha mer av?

Hva er dine minner fra julen i din barndom?

Hva kan du gjøre annerledes i år - for å ta julen tilbake og få den mer som du ønsker?

Juleklemmer fra Anneli

julegave.jpg
Hverdags Coachene