Ta en oppsummering av 2019 - og start 2020 med åpent blikk!

Jeg liker årstidene med sine begynnelser og avslutninger. På samme måte så synes jeg det er noe ekstra frigjørende med et nytt år. En ny start - med nye MULIGHETER!

Bruk de siste ukene av 2019 for å gå gjennom en STATUS i livet ditt. Når dette er gjort vil du få en bedre oversikt på hva du har lært om deg selv - og hva du vil med det nye året.

Ikke gå i “nyttårsfellen” med KNALLLHARDE krav og forventinger til deg selv som du ikke er i stand til å oppfylle. Det vil bare gi deg en dårlig start på året - og du kan risikere å føle deg mislykket allerede før du har kommet i gang… Det er ingen tjent med, spesielt ikke deg selv..

Aldri før har det blitt utgitt flere selvhjelps-bøker - og nå ved juletider og nyttår går markedet mot en stor høyde! Det er nemlig da ALLE skal endre seg, livet sitt med nye og store forsetter - og da er en BOK en god start! Spesielt når titlene er så lokkende med at de “LOVER” et LYKKELIG liv - med enkle tips og kjappe løsninger. Boken blir lest, teknikkene prøves (kanskje) ut - og ingen endring skjer. Og VIPS så er du tilbake til målstreken - og sitter i tillegg med en følelse av å være totalt mislykket, og at du er et håpløst case siden innholdet ikke fungerte i ditt liv.

Lenge har jeg skrevet ned tanker, ideer, mine egne erfaringer og andres historier for å samle dette et sted for å skrive en bok. Målet med min bok skal være å gi HÅP, og føre til at noen som leser den vil gjøre endringer i livet sitt - som er riktige for akkurat dette menneske. Disse endringene som jeg håper vil føre til at den enkelte vil få et litt bedre liv og en bedre hverdag. Sannheten er at alle mennesker er så forskjellige, og den som har skrevet denne boken har presentert SIN historie, og hva som har fungert for seg i sitt liv. Dermed er det ikke sikkert at akkurat denne boken vil treffe deg. Så fortvil ikke. Les heller slike bøker med et kritisk og nysgjerrig blikk, og ikke “sluk” innholdet som presenteres helt rått. Noe vil kanskje treffe deg - og mye vil ikke. Ta derfor med deg den ene setningen eller kapittelet - og implementer dette i ditt liv. Det er nemlig du som sitter med dine svar og fasit på hva som FAKTISK fungerer for deg. Ingen andre!

Tilbake til boken jeg vil skrive.. Den siste tiden har jeg brukt på å se tilbake på året selv, hva jeg har lært, hva som har vært utfordrende, hvilke valg jeg har tatt, nederlagene, tårene og følelsene - og mest av alt hvor jeg vil fremover. Jeg snakket med en god venninne om tittelen på min bok i forhold til hvordan min egen utvikling har foregått og stadig foregår. Tittelen på en ekte og mer ærlig bok falt på :

“Du blir i grunn aldri helt ferdig med å utvikle og bli kjent med deg selv…”

Det er sant! Fordi vi er hele tiden i endring og utvikling. Noen beskriver det å jobbe med seg selv som å skrelle en løk. Det er i grunn et veldig beskrivende bilde på selvutvikling - fordi vi har så mange lag. Og vi vil hele tiden ha mulighet til å grave dypere, for å få en enda mer forståelse av egne reaksjon og handlingsmønstre.

Spørsmålet burde heller være: hvor mye trenger du å skrelle av? Hvor mye trenger DU for å leve et godt liv. Ofte kan selvutviklingen lure oss til å tro at vi skal bli en helt annen enn den vi er. Jeg tror ikke det.

Det er ment at du i grunn skal bli MER av DEG. Du skal være HELE deg. Du skal våge å kjenne deg selv på godt og vondt. Du skal vite hva om er viktig for deg - og lære deg å gi mer F i det som skjer rundt som er mindre viktig. Du skal ta valg som vil føre deg et skritt nærmere dit du skal og vil være.

Vi lever i et samfunn hvor vi jakter etter LYKKEN hele tiden. Men hva er egentlig lykke? Hva er lykke for deg?

“Du vil aldri blir lykkelig hvis du fortsetter å lete etter det lykken består av. Du vil aldri bli lykkelig hvis du leter etter meningen med livet”

- Albert Camus -

Lykke for meg et er øyeblikk - og gir en følelse som sitter i kroppen en liten stund. Men VIPS så er den borte - og livet fortsetter som før.
Lykke handler for meg om å skape mening. Når jeg gjør noe som er viktig for meg - er sammen med noen jeg elsker - så kan jeg være heldig å kjenne på en følelse av å være lykkelig!

Men livet er ikke ment at vi skal gå rundt å være lykkelige hele tiden! Da hadde det ikke vært en tilstand som er så opphøyet!

“Du blir aldri ferdig” - den tittelen jeg har tullet med den siste tiden er og blir ganske så beskrivende, i det minste er den for meg. Og det er jo min bok, så kan kan kalle den hva jeg vil! Fra spøk til alvor, bok skal det bli, men hva tittelen vil være det får tiden vise.

Det er ingen Quick Fix på 10 enkle råd for et lykkelig liv. For livet ER og skal heller ikke være enkelt. Livet er ALT! Livet er godt, vondt, sårt, morsomt, spennende, krevende - for å nevne noe.

Og FEILENE vi gjør- det gjør vi alle nok av, det skal vi gjøre. Det er helt nødvendig for å skape vekst og endring. Jeg trår og gjør feil hver dag. Ofte må jeg krype til korset og be om unnskyldning. Det er nemlig feilene vi lærer av. Og allikevel er vi så redde for disse feilene. Å gjøre FEIL, å drite oss ut, falle, gråte av kanskje både sinne og fortvilelse. Det er jo HER, i denne tilstanden og kjernen vi VIRKELIG lever! At vi kjenner at vi lever! At vi LEVER!

Det er ikke når alt “går på skinner” og lykkefølelsen sitter lett i kroppen, når livet oppleves lett, at vi har kontroll og oversikt. At vi håndterer alt som skjer. Det er bare det som har blitt “målestokken” vår i hva som er et lykkelig liv. “Målestokken” som sier:

“NÅ kjære venn! NÅ er livet bra!”

Men jo lengre jeg lever jo mer skjønner jeg at nettopp denne “målestokken” ofte har lurt meg, den har faktisk hindret meg i å ta sjanser, å TØRRE å PRØVE, å leve - å gjøre og forsøke! Om og om igjen. Fordi det er så inderlig komfortabelt å ha det greit, helt greit, det er liksom en slags trygghet i dette.

Hvorfor tenker du ? Fordi jeg har vært så inderlig REDD!

Men jeg har, med hjelp av med selv, og flere rundt meg funnet ut at det er bare noe som har sittet så lenge i denne kroppen, sånn helt fra jeg var liten. At jeg ikke har fått helt guiding på hva som er riktig, viktig, når er det nok - og at jeg er BRA NOK avhengig av alt dette.

Uansett hva du gjør eller hvor mye du gjør. Så er du NOK og BRA NOK uansett hva! Det handler aldri om verdien din som menneske. Den er i deg uansett hva som skje rundt deg.

Hver og en av oss har erfaringer nok - og burde skrive vår egen bok. Med dine erfaringer og svar - dine verktøy som har fungert godt for deg i livet ditt. Og vet du - det er enda ikke for sent. Du kan starte nå!

Rett over nyåret kommer jeg og en meget dyktig kvinne med et annerledes kurs, for at du skal bli bedre KJENT med og istand til å sette din egen SIGNATUR på ditt liv. Det handler om at vi mennesker trenger hverandre - også for å bli kjent med oss selv. Jeg gleder meg sånn til å dele mer om dette snart!

I mellomtiden så kan du ta en oppsummering av 2019 hvis du er klar :

  • Hva har skjedd på godt og vondt i året som har vært? (DEG SELV, VENNER, FAMILIE, JOBB, BOSTED)

  • Hva har du lært om deg selv når du ser på hvert av de ulike områdene?

  • Hva vil du ta med deg videre i det nye året som kommer?

  • Hva vil du legge bak deg?

  • Hva har gjort deg mest stolt?

  • Hva har du vært mest redd for?

  • Hva vil du prioritere mer av i 2020?

  • Hva vil du gi mer F i?

  • Hvis du skal ta en ting først og våge å sette et mål for deg selv? Hva skal det være?

  • Hvordan skal du nå dette målet?

  • Hvem kan hjelpe deg - sånn at du slipper å gå hele veien alene?

  • Hvilke mennesker har betydd mye for deg i året som har vært?

  • Hvem vil du bruke mer tid på fremover?

  • Hvis du skal velge en ting som er større enn deg selv, hvordan kan du bidra inn til dette formålet?

    Jeg er så spent på dine vegne hva du skriver om i boken om ditt liv! Det livet du lever hver eneste dag. Vi kan ikke bestandig kontrollere hva som skjer med oss. MEN vi kan bestandig kontrollere hvordan vi tolker det som skjer med oss, og dessuten hvordan vi reagerer på det!

    Vi er alltid ansvarlig for våre erfaringer.  Ta tilbake kontrollen over livet du lever og hvordan du ønsker å lever det fremover.



    Jeg heier på deg!




2020.jpg
Hverdags Coachene