"Jeg har bare to venner..."

- Jeg har bare to venner….” sa kvinnen og så ned. Hun så trist ut og nesten som det var skamfullt å si dette høyt.

- Da er du heldig, du har jo to venner du! responderte jeg tilbake.

I en tid med sosiale medier med hundrevis - kanskje tusenvis av venner, så kan det være en gode ide å faktisk tenke over hva en venn egentlig er. Det er stor forskjell på en bekjent og en venn - og det kan utgjøre en forskjell for deg og hvem du bruker tiden på for å styrke eksisterende vennskap og ikke minst utvikle nye.

Vennskap er når to eller flere mennesker blir kjent ved at de bruker tid på hverandre, de knyttes gjerne sammen av en felles interesse - og baseres på et grunnlag av tillit eller kjærlighet. Det er flere viktige faktorer som kjennetegner et godt vennskap, men de viktigste som skaper trygget og forståelse er tillit, empati og ærlighet.


  • “En venn er en som tørr si ifra når du gjør noe dumt! “

    sier en annen kvinne når hun får spørsmålet om hva som kjennetegner en god venn.


For å tørre å være så ærlig som å kunne si ifra når noen gjør noe dumt, så må det ligge tillit i bunnen. For det krever noe ekstra for å kunne å si høyt til en venn når han eller hun trår feil - og ikke minst for den andre parten for å kunne være åpen for å ta imot en tilbakemelding som kanskje treffer noe som kan oppleves sårt. Hvis tilliten er på plass, så er det alltid VENNLIGHET i bakhånd når tilbakemeldingen gis. Tilbakemeldinger som kanskje ikke er lett å hverken skulle si høyt eller klare å ta imot. Men som er så viktig å få sagt, for at personen som mottar skal kunne klare å gjøre noe annerledes neste gang.

Vi mennesker er sosiale vesner og trenger å omgås andre mennesker. Spesielt når livet oppleves som vanskelig er det viktig for oss å kunne kjenne og vite at vi har noen i livet vårt vi kan lene oss på. Vi vet at flere og flere unge og voksne føler seg ensomme i dagens samfunn. Det er ingenting godt som kommer ut av ensomheten. Vi vet at ensomhet kan føre til depresjoner og psykiske problemer.

Men hvordan er det mulig å bli så ensom med hundrevis av venner på Facebook eller andre medier? Kan det være fordi dette ikke nødvendigvis er dype relasjoner som gir oss støtte og tid når vi trenger dette.. At vi trenger denne menneskelige kontakten ansikt til ansikt?

En venn er en som ler og gråter med deg..en som er der uansett om dagen er grå og trist eller om sola skinner både ute og i hjertet!

En Psykiater ved ABUP her i Kristiansand ble intervjuet om tematikken depresjon. Han fortalte om pasienter han har hatt som har greit å komme ut av tunge depresjoner med sterke vennskap basert på kjærlighet. Så kraften i hva som kan skje mellom mennesker og i våre relasjoner er store - og kan føre til stor gevinst for vår psykiske helse. 


 «Venner er familien du selv plukker»  er ordlyden i et kjent ordtak som har fulgt meg gjennom livet mitt. Det ligger en stor sannhet i dette. Familie er noe vi ikke kan velge, vi blir født inn i familien som vi vokser opp i. Mens venner velger vi selv, og disse relasjonene kan bety like mye om ikke mer en familien gjør i perioder av våre liv. En venn er en person som er lojal, ærlig og tillitsfull uansett hva som skjer i livet. En venn er en person som du kan stole på alltid vil fortelle sannheten uansett hvor vanskelig det kan være. 

Når jeg slår opp betydningen av vennskap finner jeg dette:

«Selv om det er mange former for vennskap, noen som kan variere fra sted til sted, er visse egenskaper til stede i mange typer vennskap. Slike egenskaper inkluderer kjærlighet, sympati, empati, ærlighet, nestekjærlighet, gjensidig forståelse og medfølelse, glede av hverandres selskap, tillit, og evnen til å være seg selv, uttrykke sine følelser, og gjøre feil uten frykt for dom fra vennen»


Så tilbake til denne unge kvinnen med “bare” to venner. Underveis i samtalen beskriver hun hvor dype disse to relasjonene er, hvor både tillit, empati og ærligheten ligger i bunn. Hun avslutter samtalen med:

Jeg er i grunn veldig heldig jeg, fordi jeg har to venner som får meg til å føle meg verdifull og god nok hver gang vi treffes.

Så vi trenger ikke nødvendigvis så mange venner, vi trenger bare noen få som du kan bære og som bærer deg tett i hjertet sitt. Og husk at det finnes så uendelig mange fantastiske mennesker der ute som du kanskje enda ikke har møtt, som faktisk kan bli en venn. Det gjelder bare å våge å være så modig som å åpne opp - og tørre å ta kontakt. Kanskje du kan gå gjennom vennelistene i SoMe, og se om du kan starte nettopp der. Det gjelder jo bare å bruke sosiale medier på riktig måte tenker jeg.. en bekjent på Facebook kan vise seg å bli en god venn hvis du investerer tiden din på å bli kjent.

Hva verdsetter du hos en venn?

Hvordan viser dette mennesket at han eller hun er en god venn?

Hvordan får vennen din deg til å føle deg når dere er sammen?

Hvordan er du som venn?

Hvordan viser du at du er en god venn?

Tilbakemeldinger fra mennesker jeg har snakket med om hva som kjennetegner en venn er:

  • en som liker og godtar meg for for den jeg er

  • en som ler og gråter sammen med meg

  • en som setter av tid til meg

  • en som lytter til det jeg har å fortelle

  • en som tørr å si ifra til meg når jeg har gjort noe dumt

  • en som jeg kan være stille sammen med uten at det blir kleint

  • en som samtalene flyter lett sammen med

  • en som unner meg det gode som hender meg

  • en jeg kan stole på med mine hemmeligheter

  • en som er trofast

  • en som jeg vet alltid sier sannheten, uansett hvor vond den måtte være å høre

  • en jeg kan ringe midt på natten om jeg trenger det

  • en som jeg kjenner meg vel sammen med, uansett hvordan jeg har det








høst hender.jpg
Hverdags Coachene