Egenkjærlighet

EGENKJÆRLIGHET 

 Før flyet letter går kabinpersonalet gjennom sikkerhetsprosedyrer. De sier blant annet at du alltid skal ta på egen maske, før du hjelper den ved siden av deg. Det samme kan vi ta tilbake til livet vårt tenker jeg. Det er viktig å hjelpe og kjenne seg selv, for å kunne ha noe å gi til andre.

«Bli din egen bestevenn» skriver jeg på nettsiden min. For noen blir dette en klisje og altfor sukkersøtt. Men jeg mener det! Det å lære å akseptere og elske seg selv er en viktig faktor for å ha et godt liv.

Selvutvikling handler om det å akseptere hele seg. Det er når vi aksepterer fullt ut den vi er, at vi kan gjøre en forandring. Vi må øve oss for å bli bevisst på den vi er, måten vi reagerer på, hvordan vi tenker, handler, snakker til oss selv og føler oss. Ikke minst det å tåle alle sider av seg selv, både de positive men ikke minst de siden vi kanskje ikke er så veldig stolt av. Det er for meg det å tørre å stå i det ubehagelige, bli bedre kjent med det mennesket jeg er - og forhåpentligvis lære av de feilene jeg gjør. For en ting er sikkert: FEIL gjør jeg hver eneste dag. Og det skal vi ikke være redd for eller. Det er faktisk viktig å tørre å prøve, tørre å være - så kan vi «reise oss opp», børste støvet av skulderen og prøve på nytt. De mennesker som har kjærlighet til seg selv, er ikke så strenge med seg selv. De har forstått at det ikke er hensiktsmessig å «straffe» seg selv enda mer, for de kjenner det i hele seg når de har trådd feil. Det er bedre å forsøke å finne ut hva som gikk galt.

Hva skjedde i situasjonen?

Var det noe som ble sagt jeg reagerte på?

Hva skjedde i kroppen, hvilke tanker og følelser dukket opp?

Hva kan jeg gjøre annerledes neste gang noe lignende oppstår?

Selv har jeg brukt mange år på å lære meg å bli glad i og stolt av den jeg er. Med en selvfølelse som har vært på minussiden, et selvbilde som ikke inneholdt kjærlighet, et selvsnakk som har vært full av høye krav, sammenligninger med andre og altfor høye krav - som aldri kunne oppfylles, så har jobben for å bli min egen venn vært tung og lang. Men jeg har stått i meg selv, og greid å snu dette. Sakte men sikkert. I starten føltes dette som et håpløst prosjekt, men jeg var så lei av å ha det vondt på innsiden. Lei av å tenke så negativt om meg selv og lei av at livet føltes ut som en konstant «kamp»... 

Jeg levde veldig i fortiden, og hadde mye bitterhet i meg. Tenkte at dersom ting hadde vært annerledes, så hadde livet mitt også vært noe helt annet. Den stadige sammenligningen med andre gjorde at jeg kjente mye på misunnelse, og ikke var i stand til å møte mennesker på en god måte. Jeg ser nå at jeg har nok gått «glipp av» mange vennskap som kunne gitt meg mye. Jeg reagerte med frykt og turte ikke åpne hjertet,  i redsel for å bli avvist.  Det jeg har lært er at jeg må ta ansvar for meg selv, MINE valg og mine handlinger. Ikke leve i en slags «offerrolle» hvor jeg har skyldt på mye rundt meg, levd i fortiden og ikke tatt styringen over livet mitt. Det er nemlig DU som er ansvarlig for at du skal ha det godt ~ ingen andre.

I ulike selvhjelpsbøker står det ofte slagord som «du er sjefen i ditt liv!», «du er ansvarlig for egen lykke!» og så videre. Noen jeg snakker med (som har bokhyllen full av disse bøkene) har forstått det, men samtidig kan det være både skummelt og overveldende å ta det innover seg. De vet ikke hvor de skal starte, selv etter å ha lest alle bøkene fra forside til slutt. Det er et enormt marked for denne type bøker, fordi mange føler seg ikke god nok som de er. Jeg leste en bok som handler om selvhjelpsbøker, at hadde disse bøkene faktisk fungert, så hadde det ikke kommet ut flere. Du hadde ikke trengt å lese mer enn den ene boken som faktisk HJELPER!  Selv har jeg lest og leser stadig den type bøker, fordi det kan et nyttig tips eller to - men det er DU som må finne ut hva som fungerer for DEG. Ikke sluk alt som står i disse bøkene, vær kritisk og husk at den som er forfatteren av boken også er et menneske. Akkurat som jeg som skriver på denne bloggen. Vi er alle forskjellige og trenger forskjellige verktøy, metoder og må finne ut hva som fungerer best for en selv.

Jeg sier til kundene mine nå i jobben min som coach, at når jeg har greid dette, så kan alle som vil også det! Men du må VILLE det, du må ta et VALG og bestemme deg for å gjøre en jobb i deg selv. Du må finne ut hva dine styrker er, hva er dine svakheter, dine egenskaper og hva som motiverer akkurat DEG! Først da kan du starte på prosjektet «bli min egen venn» og sakte men sikkert utvikle deg til å bli bedre kjent med det fantastiske menneske du faktisk ER. Dette vennskapet med deg selv må også pleies som alle andre relasjoner - gjennom resten av livet. 

Mitt beste råd er: bestem deg - og start! Det er verdt det! 

~ H V E R D A G S C O A C H ~  

 

 

 

 

IMG_1706.PNG

foto: anne day photography

Hverdags Coachene