"Det er iallefall den siden av saken VI kjenner.."

Her om dagen satt jeg i egne tanker på en kafe. Ved nabobordet satt det to menn å snakket sammen. Det virket som det var en stund siden de hadde sett hverandre og praten gikk løst og fast om alt mulig for å bli oppdatert på hva som skjedde i hverandres liv for tiden. Det er fint å se når venner treffes, smil og latter sitter løst rundt bordet.

Det virket som de hadde kjent hverandre lenge disse to. Etterhvert gikk samtalen videre til et brudd vennekretsen. Den ene la ut om hvor fæl og forferdelig kvinnen deres felles venn hadde brutt med egentlig var. At det var bra at det hadde blitt slikt, og hvordan denne kvinnen nå prøvde ALT hun kunne for å ødelegge for deres felles venn. Ørene mine spisset seg, og med ett ble jeg fanget opp i den totale endringen av et tilsynelatende hyggelig treff, som ble (i mine ører) ødelagt av alle disse negative beskrivelser av denne kvinnen som ikke hadde noen mulighet til å forsvare seg i fremstillingen som ble lagt på bordet.. Den andre mannen hadde ikke fått mulighet til å komme til ordet i ordene som haglet fra munnen til vennen som satt med ryggen mot meg. Jeg ser opp fra kaffen min og retter fokuset mitt på den andre, som ser på kompisen sin stadig spruter ut ord. Så skjer det noe. Mannen som lenge har lyttet åpner munnen, og sier : “ Det er iallefall den siden av saken VI kjenner til.. Det er nok mye vi ikke vet fra XXX sitt ståsted..”

Mannen som nettopp hadde haglet løst om denne kvinnen like før vennen responderte, faller litt sammen der han sitter. Han blir stille. Han retter seg opp og sier : “Hvordan har du det i den nye jobben da?”

Jeg humret litt for meg selv mens jeg kledde på meg og gikk ut i vinteren. Kjente jeg ble litt stolt av denne ukjente mannen, som sa imot. Fikk ledet vennen sin tilbake på et annet fokus. For det er ofte nettopp slikt, vi hører kun den ene siden av en sak. Det er alltid flere sider og opplevelser av samme sak. For meg er en god venn en som kan hjelpe meg med å stille meg noen spørsmål som kan få meg til å få et bedre bilde og oversikt over det jeg står “fast” i. Ikke en som bare “jatter” med og hiver seg med på bølgen av min negativitet, som gjør at begge faller ned i “gropa”. Kommer ikke mye konstruktivt ut av en slik samtale. Tvert imot smitter vi den andre med vår farging av en opplevelse og selv faller vi enda mer ned i vår allerede kjipe og negative tilstand. Hvis ikke vennen vår kan hjelpe oss med å stille noen spørsmål som kan få oss til å se på situasjonen med nye øyne.

Så takk du modige mann for at du finnes, og tørr å stille spørsmål eller bare komme med en setning som stopper hele sladrebøtta! Spesielt i et slikt eksempel hvor det ikke angår noen av de som sitter sammen og diskuterer noen andres liv.

 

Vi trenger flere som tørr stille spørsmål som kan få oss til å se nye sider av en “fastlåst” situasjon som ikke skaper utvikling. Hjelp den som er “fastlåst” til å se at denne personen må ta ansvar for seg selv, og se flere sider av saken. Da blir det kanskje lettere å komme på en bedre løsning til situasjonen eller iallefall neste gang noe lignende skjer.

Spørsmål kan være:

  • Hva kan du gjøre for å bedre denne situasjonen?
  • Er det noe du kan gjøre annerledes neste gang?
  • Hvem kan hjelpe deg?
  • Kan jeg gjøre noe for at det blir bedre?


#kommunikasjon #værmodig #engodvenn #stillspørsmål #utvikling #taansvarforegetliv

 

 

  • H V E R D A G S C O A C H  

coffee.jpg
Hverdags Coachene