"Hvorfor ikke?"

Kan du kjenne deg igjen i det å stå fast?

Alt føles håpløs ut?

Du kjenner på kroppen at det er noe som ikke stemmer?

Du vet ikke hvor du skal begynne?

Du får mange velmenende råd på veien, som får deg til å bli enda mer i tvil på deg selv?

Du kjenner at det er noe som skulle vært annerledes?

Det kan iallefall jeg. Det har jeg opplevd mange ganger, og opplever titt og ofte. Noen ganger går denne tunge og håpløse følelsen over, men ofte kommer den tilbake og da med større kraft enn tidligere. Hvis dette skjer deg, da er det på tide å lytte til kroppen din og faktisk gjøre noe med det. Kroppen er smart skjønner du, den vil bare gi kraftigere og kraftigere signaler på at noe du må endre på. Så i stedet for å jobbe mot kroppen, stopp heller opp og lytt til hva den prøver å fortelle deg. Du og kroppen er på samme lag!

Mitt mønster når jeg opplever følelser som er vanskelig, når jeg kjenner på stress og håpløshet i meg, har vært å rømme fra det - rett å slett komme meg vekk for å slippe å kjenne og være i det tunge. Det er mange måter å rømme fra noe. Det kan være å dykke ned i telefonen, bli oppslukt av alle andres liv enn vårt eget, det kan være i ulike former for rus, trening, husarbeid, jobb - kort sagt så kan det være hva som helst. Poenget mitt er at du må finne ut HVA som ikke fungerer for deg, tørre å stå i det som oppleves som vondt. På denne måten kan du finne ut akkurat hva du skal endre på i livet ditt, for at du skal få det bedre.


En kunde jeg jobber sammen med for tiden har nettopp gjort noe stort for seg selv, og nesten overrasket seg selv og iallefall meg med denne store endringen han gjorde på et blunk! Denne mannen har stått fast i sine følelser og mønstre, rømt fra det vonde som stadig har oppsøkt han og innhenter han i hverdagen sin. I tillegg til denne store jobben han har startet med i seg selv og sitt selvbilde, har han en uvane som storrøyker. Mennesker rundt han har mange ganger snakket om hans røyking og at de ser at dette preger han kroppslig. I disse velmenende samtaler og råd om ulike former for røykekutt har han følt enda mer frustrasjon, og til og med økt inntaket. I en av våre samtaler hvor vi snakket sammen ga jeg han en utfordring om å gjøre en stor ting for seg selv, som kun handler om han.

Da vi i dag hadde en ny time, åpnet han timen med å si at han har stumpet røyken for godt.


“Hvorfor?” spurte jeg.

“Hvorfor ikke?” svarte han.


Det er det klokeste svaret jeg har fått på lenge. I svaret ligger det egenkjærlighet og en motivasjon som vi trenger for å kunne skape en endring for oss selv. Denne endringen han har gjort har frigitt mye tid og følelser i han. Han sier han kjenner en mestring i noe han selv hadde tenkt at han aldri skulle klare. Når han tok valget, klemte røykpakken sammen og kastet den i søpla, var det så lett å gjennomføre det. Han hadde bestemt seg!


Så når ting føles håpløst ut, og du ikke vet hvor du skal begynne. Og det dukker opp tanker som:

“Hvorfor skal jeg endre det?”

“Hvorfor prøve, det går jo ikke uansett!”

“Hvorfor skal det gå denne gangen?”


Da tar du frem dette fantastiske motargumentet som kunden min brukte:


“Hvorfor ikke!”Noen jeg snakker med føler at de må endre så mye, de må endre hele livet sitt - hele seg for at livet skal bli lettere. Jeg tenker at det viktigste er å starte i det små. Ha fokuset ditt på en enkel ting, så vil denne enkle tingen ofte forplante seg til andre deler av livet. Kanskje helt uten at du merker det! Bruk litt tid på følgende spørsmål, så vil det kanskje være enklere å se hvor du skal starte.


Hva fungerer i livet ditt?

Hva fungerer ikke?

Hvis jeg jobber med å endre dette spesifikke området i livet mitt, hva vil det bety for meg?

Hvilke fordeler vil jeg få?

Hvordan vil jeg kjenne meg når jeg har oppnådd det jeg har bestemt meg for?

Når skal jeg starte?  • H V E R D A G S C O A C H -

    Anneli Amodei

    940 10 733 / anneli@hverdagscoach.no

hand-1599944_1920.jpg
Hverdags Coachene