ET LIKE I SOSIALE MEDIER BETYR MER ENN EN KLEM

Jeg satt i bilen her om dagen da jeg hørte denne setningen på radioen:

"Unge i dag sier et like i SoMe (=sosialemedier) betyr mer enn en klem!"

“WHAT? Et like betyr MER enn en klem?!” sa jeg høyt til mannen min. Jeg skrudde opp for å høre mer om hva dette dreier seg om. En Journalist har intervjuet flere unge mennesker i videregående skole i Oslo, hvor flere av ungdommene som ble intervjuet støttet opp under dette utsagnet. At det betyr mer for de at noen liker et bilde de legger ut, enn en faktisk klem de får av noen de møter på sin vei.

Dette er bare så trist! Flere og flere mennesker står frem i alle aldre om at de er ensomme, samtidig øker de psykiske helseplagene blandt unge mennesker. Det er jo ikke rart det da, når vi isolerer oss mer og mer fra det fysiske og lever livet bak tastene på telefonen eller dataskjermen.

Ifølge forskningen utløser likes og positiv tilbakemelding på en post man har delt dopamin på lik linje som når man spiser sukker – eller vinner penger eller tar et glass vin. Jo mer du får, jo mer vil du ha lyst på. Og i jakten på dette vil vi aldri bli fornøyde! Vi sammenligner oss med andre, gjerne uoppnåelige mennesker eller kjendiser.  Det å bli fanget i denne sirkelen er ikke akkurat oppbyggende for noen, det bryter oss heller ned og faren er at vi stadig kommer tilbake til at vi ikke er gode nok, får til nok eller lever et spennende nok liv. Dette gjør noe med selvbildet vårt og følelsen av hvem vi er.

Mennesker trenger mennesker. Vi trenger relasjoner for å ha det godt og være lykkelig. Når vi har kroppskontakt, altså ved berøring så frigjøres det et hormon i hjernen som kalles Okytocin. Dette vidunderlige hormonet gjør at vi føler oss avslappet, mer harmonisk, du føler deg mer tilstede, trygg og du føler en større tillit til andre mennesker. Og dette skapes gjennom berøring, klemmer og kroppskontakt. Så viktig er fysisk kontakt for oss mennesker!

Mange av de jeg møter i min jobb som coach forteller om deres forhold til sosiale medier, og hvordan dette oppleves som vanskelig for de i sitt liv. Når vi har en dårlig dag, en dårlig periode i livet vårt og “faller inni “ scrollingen på sosiale medier, da er det vanskelig å huske på at det bildet vi ser ofte bare er et sekund av dagen eller livet til den som legger dette ut. Når det gjelder kjente personer så er det ofte et helt team rundt som jobber i kulissene for at det ene bildet skal bli “perfekt” og generere mange likes.
Her om dagen snakket jeg med en mann som har kjøpt følgere på Instagram. Denne mannen har altså kjøpt flere tusen følgere for å få LIKES på bildene han legger ut på sin private konto. Det synes jeg er trist. For dette er en mann som har så mye i seg, men han ser ikke selv hvor BRA han er. Jeg ga han en skikkelig god klem når jeg skulle si hadet. I håp om at han skulle oppleve et rush av Okytocin og kjenne på de gode følelsene det gir oss, gjennom noe så enkelt som å klemme.
 

Hva betyr et LIKE for deg? Hva skjer i kroppen din når du ser at du har fått mange likes?

Hva skjer med deg når du får en skikkelig god klem? En klem som varmer og varer.

Hva betyr mest for deg? Et LIKE eller en KLEM?

 

  • Dagens tips: KLEM i vei! En klem gir mer og betyr mer enn et LIKE anytime!

  • Bare se og kjenn selv!

 

#klemivei #morehugs

 

  • H V E R D A G S C O A C H - anneli@hverdagscoach.no / 940 10 733

 

Hverdags_Coachene-27.jpg
Hverdags Coachene